Agricultorii romani trec printr-o perioada grea. In cadrul campaniei de toamna acestia au nevoie nu doar de personalul propriu, ci si de ajutorul unor zilieri in cadrul procesului de recoltare. Acestia din urma se gasesc in general greu, din mai multe motive.

Trebuie mentionat faptul ca un zilier nu poate lucra, conform legii, mai mult de 90 de zile in decursul unui an, la acelasi angajator. Prin exceptie, totusi, perioada se poate extinde pana la 180 de zile de munca pentru acelasi beneficiar dacă sunt efectuate de zilier activitati în domeniul agriculturii, cresterii animalelor în sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate în subordinea universitatilor acreditate, precum si în domeniul viticol.

Un alt motiv pentru care gasirea zilierelilor este dificila este birocratia excesiva. Potrivit legii, zilierii trebuie inscrisi intr-un registru in care acestia sa semneze zilnic. Munca lor nu poate depasi opt ore pe zi si trebuie platita zilnic sau cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau lunii de munca, numai după un acord scris intre parti.

In plus, in cazul in care se produce un accident de munca sau o boala profesionala, angajatorul de zilieri are obligatia sa suporte cheltuielile cu ingrijirile medicale aferente.

Pentru a contura tabloul neputintei in care se regasesc antreprenorii, spre exemplu, in viile mai mici acestia au apelat la ajutorul rudelor pentru a recolta strugurii, ca pe vremuri, in timp ce marile podgorii gasesc mai greu culegatori dispusi sa munceasca pentru 80-100 de lei pe zi.

In unele zone situatia este atat de disperata incat, antreprenorii locali ajung sa recurga la solutii cel putin creative, astfel incat sa poata sustina activitatea. Spre exemplu, la Institutul de cercetare din Valea Calugareasca, via a fost culeasa anul trecut cu detinutele de la  Penitenciarul Targsor, iar anul acesta, cu elevii liceului agricol.

Tinand cont de situatia precara in care se afla Romania, in ceea ce priveste forta de munca, Working Market Agency reuseste sa suplimenteze constant piata muncii cu lucratori din afara spatiului european. Acestia sunt distribuiti in special in agricultura, constructii, servicii, viticultura, astfel incat sa poata acoperi un segment cat mai mare din piata muncii romanesti.