La sfarsitul anului trecut, locuitorii din Berceni s-au trezit cu schelele instalate pe ziduri chiar inainte sa dea gerul. “Nu o fi avut Primaria bani pana atunci”, spune zambind unul dintre locatarii blocului.

In fiecare dimineata, vin la lucru lucratori vietnamezi, corespunzator echipati cu veste galbene si casti de protectie. Intr-o echipa de 10-15 lucratori exista un vietnamez care cunoaste limba engleza, ajutand la comunicarea dintre lucratorii vietnamezi si angajator.

Sunt angajati cu salarii bunicele!”, spune una dintre vanzatoarele aflate la unul din magazinele aflate la parterul blocului, cu o usoara invidie. “Patronul, cica le-a oferit si cazare la un camin!”, intervine o colega din magazin.

Salariul pe care il primesc lucratorii vietnamezi in Romania valoreaza mai mult decat pentru un cetatean roman, de aceea este normal ca acestia sa isi dea interesul.

La sfarsitul anului trecut, peste 20.000 de lucratori extracomunitari lucrau in Romania oficial, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, cei mai multi din acestia venind din Vietnam, Nepal sau Turcia. Mare parte din acestia sunt lucratori necalificati si lucreaza in constructii, agricultura, turism sau industrie.

Descurajarea importului si a acumularii de capital a dus la incurajarea imigratiei”, a sustinut prof. universitar de economie dl. Bogdan Glavan. Astfel, pentru ca nu gasesc forta de munca autohtona, angajatorii romani au apelat tot mai mult la lucratori din Asia.

Practic, atrag o resursa, forta de munca, pentru a-si continua afacerile aici. Forta de munca pe care o gaseau anterior a disparut. La modul abstract, forta de munca poate fi inlocuita cu capital. Cum Romania nu a atras suficient capital pentru ca firmele sa isi modernizeze capacitatea de productie si sa lucreze cu mai putini angajati, solutia ramane importul de muncitori.”a explicat prof. universitar de economie dl. Bogdan Glavan.

Agentia de recrutare si plasare de personal, Working Market Agency recruteaza si plaseaza personal strain din toate domeniile de activitate atat din tarile asiatice precum, India, Pakistan, Nepal sau Vietnam, precum si din Turcia, sustinand astfel cererile angajatorilor romani.