In aceasta perioada marcata de anumite incertitudini privind evolutia pandemiei de coronavirus, muncitorii straini din Romania afirma ca se tem mai degraba de o posibila criza financiara si de impactul acesteia asupra vietii lor si a familiilor lor decat de coronavirus.

Muncitorii straini asiatici nu sunt ingrijorati in mod particular de riscurile de a contracta maladia, ci preocuparile lor vizeaza, in primul rand, locurile de munca in strainatate care ar putea fi afectate de pandemie. Trebuie avut in vedere faptul ca in majoritatea covarasitoare a cazurilor, muncitorii straini din Romania au familii in tarile de origine care depind, in mare masura, de banii castigati din munca in strainatate si trimisi acasa, in mod constiincios, in fiecare luna, de catre muncitorii straini.

In esenta, muncitorii straini din Romania, nu au mai multe motive de ingrijorare decat muncitorii romani. Astfel, desi este adevarat faptul ca prin masurile adoptate de Guvernul Romaniei conform Ordonantelor Militare nr. 1 si 2 din martie 2020 a fost suspendata activitatea companiilor din sectorul HoReCa si din centrele comerciale iar alte companii din alte sectoare au inregistrat o reducere a activitatii, aceasta situatie afecteaza in egala masura angajatii romani si pe cei straini, nefiind adoptate reglementari speciale cu privire la muncitorii straini.

Inspectoratul General pentru Imigrari a confirmat recent pe pagina oficiala a institutiei www.igi.mai.gov.ro, faptul ca prin adoptarea Ordonantei Militare nr. 2/2020 privind masurile de prevenire a raspandirii infectarii cu coronavirus (COVID-19), este in continuare permisa intrarea pe teritoriul Romaniei a cetatenilor straini sau apatrizilor, care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere, un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile romane sau de alte state membre.

Totodata, conform Ordonantei Militare nr. 3/2020, privind masurile de prevenire a raspandirii COVID-19, documentele care expira pe perioada starii de urgenta, eliberate de autoritatile publice, pot fi preschimbate intr-un termen de 90 de zile de la data incetarii starii de urgenta.

Prin urmare, semnalul autoritatilor romane cu privire la muncitorii straini din Romania nu este deloc unul negativ ci incurajator, deoarece autoritatile romane nu au adoptat decizii care sa restrictioneze angajarile strainilor si nici sa limiteze activitatea muncitorilor straini si locurile de munca ale strainilor din Romania, in contextul actualei pandemii de coronavirus. Dimpotriva, muncitorii straini aflati la munca pe teritoriul Romaniei pot continua fara probleme activitatea chiar si in situatia expirarii permiselor lor de munca in perioada starii de urgenta.

De altfel, in contextul actual, muncitorii straini au declarat ca isi doresc sa continue sa lucreze in Romania pentru a putea furniza in continuare sprijinul financiar pentru familiile lor din tara de origine. In plus si angajatorii lor romani asteapta cu nerabdare ridicarea graduala a restrictiilor si repornirea economiei, situatie in care recrutarea si plasarea muncitorilor straini ar fi o solutie binevenita pentru redresarea firmelor din punct de vedere al activitatii si productivitatii muncii.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare a fortei de munca din strainatate care este alaturi de angajatorii romani in orice context economic si social, oferindu-va cele mai bune solutii pentru angajari de straini din spatiul non UE adaptate nevoilor concrete ale companiei dumneavoastra.