Pandemia nu a inchis santierele din Romania, ci dimpotriva, acestea si-au continuat activitatea. Constructiile au mentinut trendul de crestere accelerata atat datorita facilitatilor fiscale si guvernamentale mentinute (taxele salariale mici si programul Noua Casa), cat si datorita faptului ca romanii si-au dorit case noi si mai spatioase.

Pentru anul 2021, se estimeaza o crestere la fel de sustinuta mai ales in privinta cererii, luand in considerare proiectele rezidentiale in derulare din toate zonele cheie ale tarii.

In plus, statistica arata faptul ca in aprilie 2021 s-au eliberat 4.681 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 5% fata de martie 2021 și cu 104% peste nivelul din aprilie 2020. In primele 4 luni din 2021 s-au eliberat in total 14.890 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 36,2% fata de aceeasi perioada din anul 2020.

Potrivit celor mai recente date de la Institutul National de Statistica, volumul lucrarilor de constructii (ca serie bruta) a crescut in primele patru luni din anul 2021 cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2020, dupa ce in anul pandemiei avansase cu 15,9% fata de 2019.

Cresterea sustinuta a sectorului de constructii inseamna si nevoia de ocupare a locurilor de munca din acest domeniu. Se solicita muncitori in constructii si muncitori pe santier, atat personal calificat dar si necalificat.

Este nevoie in continuare de la muncitori necalificati pana la personal cu studii superioare. Cel mai mult se simte lipsa personalului calificat, care a inceput sa fie foarte redus ca numar din cauza disparitiei scolilor profesionale, astfel cum precizeaza sefii de santiere.

Muncitorii vietnamezi, muncitorii din India sau Sri Lanka, muncitorii nepalezi, muncitorii din Bangladesh si din Pakistan, precum si muncitorii din Turcia sunt alegerea potrivita pentru ocuparea cu succes a locurilor de munca vacante din domeniul constructiilor.

Trasaturile definitorii precum spiritul de echipa, anduranța și meticulozitatea la care se adauga rezistenta fizica si la zgomot sunt doar cateva dintre calitatile care ii recomanda pentru domeniul construcțiilor. In plus, muncitorii asiatici din domeniul constructiilor sunt doritori sa lucreze in tara noastra, deoarece fata de salariile din Asia, cele din Romania sunt mult mai mari si mai atragatoare.

Salariul minim pentru cetatenii straini este in acest moment la acelasi nivel cu salariul minim pentru cetatenii romani. In firmele care activeaza in domeniul constructiilor, salariul minim brut lunar este de 3.000 lei, iar conform legii aceasta valoare a salariului minim se va mentine cel putin pana in anul 2028.

Angajarea strainilor in domeniul constructiilor este o solutie deja consascrata in tara noastra, iar angajatorii obtin prin aceasta numeroase beneficii, in special o productivitate sporita si seriozitate la locul de munca.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare si plasare forta de munca din tarile non UE care sustine alternativa angajarii strainilor din tarile asiatice in tara noastra atat pentru acoperirea locurilor de munca vacante dar si pentru a beneficia de un personal serios, bine instruit si pregatit, care este crescut si scolarizat in conditii de deplina seriozitate in tari precum Vietnam, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Nepal, India sau Turcia.