Conform informatiilor recente date publicitatii de Institutul National de Statistica, Romania se confrunta in continuare cu fenomenul de scadere a populatiei dar si cu imbatranirea acesteia.

Astfel, in acest moment, populatia Romaniei este de 19,4 milioane de persoane, insa, statistica arata faptul ca in ultimii 5 ani tara a pierdut in fiecare an aproximativ 120.000 de persoane.

Acest trend descendent este departe de a se incheia, dimpotriva, la inceputul ascestui an a avut loc cea mai mare scadere a populatiei, de peste 125.000 de romani.

Doua sunt cauzele indentificate de cercetatori pentru scaderea populatiei in tara noastra:

Prima cauza o reprezinta sporul natural negativ, astfel, numarul deceselor depasind numarul nasterilor inregistrate pe parcursul unui an. Astfel, populatia scade dar in egala masura imbatraneste, in acest moment la fiecare 100 de copii sub 15 ani sunt 118 varstnici de peste 65 de ani, fata de 116 cati erau anul trecut.

A doua cauza de scadere a populatiei o reprezinta migratia. Desi Romania se confrunta cu acest fenomen de cateva decenii, in anul 2018 s-a inregistrat cea mai mare migratie din ultimii ani. Numarul celor care au ales sa plece in alte tari a fost de aproximativ 240.000 de romani, iar specialistii echivaleaza acest numar cu populatia unui oras de marimea Ploiestiului.

Nu doar plecarea masiva a romanilor in alte tari genereaza ingrijorare dar si faptul ca cea mai mare parte a celor plecati sunt persoane tinere cu varste cuprinse intre 25 si 35 ani.  In plus, se observa faptul ca pentru prima data dupa multi ani, au plecat mai multi barbati decat femei, spre deosebire de anii anteriori cand numarul femeilor care plecau la munca in alte tari il depasea pe cel al barbatilor.

Asadar, se poate trage concluzia ca Romania a pierdut si pierde in continuare in mod constant forta de munca, iar anul 2018 a marcat un record negativ in acest sens, prin numarul neobisnuit de mare al romanilor care au ales migratia.

Pe de alta parte, anul trecut Romania a primit aproape 180.000 imigranti, categorie in care specialistii au inclus si romanii plecati din tara de mai mult de un an si care s-au intors acasa.

Este important de observat faptul ca, peste 10.000 dintre imigranti, sunt straini care au ales Romania pentru a munci. In special, acestia provin din tari asiatice precum Vietnam, Nepal, Turcia sau Sri Lanka. Working Market Agency preintampina aceasta situatie deficitara reusind sa aduca un plus pe piata romaneasca, folosind forta de munca provenita din statele mentionate anterior, depasind intr-un timp foarte scurt cifra de 1.000 de lucratori, infuzati in economia romaneasca.