Guvernul Romaniei a majorat recent salariul minim pe economie in tara noastra la valoarea de 2.300 lei lunar. Aceasta suma este o suma bruta si corespunde echivalentului a 574 dolari SUA. Dupa cum se stie, in Romania, salariul minim pentru cetatenii romani este acelasi cu salariul minim pentru cetatenii straini, asadar muncitorii straini din Romania nu vor putea primi o suma mai mica decat salariul minim pe economie din Romania.

In contextul crizei fortei de munca din tara noastra, recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici a devenit o solutie aplicata la scara larga, cu succes, de foarte multi antreprenori romani. Acest lucru este confirmat pe deplin de cifrele oficiale date publicitatii de Inspectoratul General pentru Imigrari de unde rezulta ca anual zeci de mii de muncitori straini asiatici ajung in tara noastra pentru munca in strainatate, in cadrul companiilor din Romania.

Pentru muncitorii asiatici, fie ca ne referim la muncitorii in constructii, muncitorii pe santier, muncitorii in agricultura sau in zona de productie, salariile obtinute in Romania sunt mult mai bune decat cele obtinute in tarile de origine. Astfel, muncitorii straini vin in Romania pentru a munci cu entuziasm, fiind constienti ca pentru ei munca in strainatate este o oportunitate pentru o viata mai buna.

Daca in Romania salariul minim pe economie este in acest moment echivalentul sumei de 574 dolari SUA (2.300 lei), in tari asiatice precum India, Nepal, Pakistan, Bangladesh, Turcia, Vietnam sau Sri Lanka acesta este de cateva ori mai mic. In mod special pentru sectorul constructiilor, salariul minim in Romania este de 3.000 lei brut (750 dolari SUA).

De exemplu, in Nepal, salariul minim pe economie este echivalentul sumei de 119 dolari SUA, acesta fiind chiar mai scazut in Bangladesh unde nu depaseste 95 dolari SUA nici macar in industria confectiilor, industrie care se bucura de un regim special mai favorabil.

Similar, salariul minim lunar in tari precum Sri Lanka (53 dolari SUA) sau India ( aproximativ 62 dolari SUA, calculabil in functie de salariul orar) este mult mai redus decat salariul minim pe economie din tara noastra.

Salarii minime usor mai mari se regasesc in tari precum Pakistan (119 dolari SUA), Vietnam (172 dolari SUA) sau Turcia (384 dolari SUA), insa cu toate acestea raman sub nivelul salariului minim din Romania.

Este asadar lesne de observat faptul ca asiaticii au multe motive de a fi dornici sa lucreze in Romania, inclusiv pentru salariul pe care il pot obtine in tara noastra si care este foarte avantajos in comparatie cu ofertele salariale din tarile asiatice mentionate.

Muncitorii straini asiatici care vor veni sa lucreze in Romania sunt bine pregatiti, seriosi, au suficienta experienta in domeniul in care se vor angaja, astfel incat vor finaliza cu succes toate sarcinile primite de la angajator. Sunt vorbitori de limba engleza si sunt caracterizati de amabilitate, politete, harnicie si eficienta.

Daca va aflati in cautare de forta de munca din Asia, agentia de recrutare forta de munca din strainatate Working Market Agency va recomanda muncitorii vietnamezi, muncitorii indieni, muncitorii nepalezi, muncitorii srilankezi, muncitorii din Bangladesh sau pe cei din Turcia. Va stam la dispozitie cu cele mai bune solutii de recrutare si plasare de personal strain din spatiul non UE care sa satisfaca pe deplin nevoile de resurse umane din cadrul companiei dumneavoastra.