In pofida restrictiilor de deplasare pe teritoriul Romaniei si a regulilor speciale de distantare sociala si fizica adoptate de Guvernul Romaniei conform recentelor ordonante militare, in Germania au ajuns deja primele zboruri charter cu muncitori din Romania. Germania se afla in plin proces de recrutare a peste 80.000 de muncitori straini sezonieri, in conditii speciale de securitate sanitara, pentru ocuparea locurilor de munca din agricultura.

Romania a sistat saptamana trecuta toate legaturile aeriene cu Germania, dar va permite zborurile charter pentru muncitorii sezonieri. Astfel, chiar si in perioada starii de urgenta, tara noastra continua sa piarda forta de munca autohtona in favoarea tarilor din Europa de Vest.

In acest moment, peste 20 de mii de muncitori romani sunt inregistrati pe listele speciale pentru a veni la munca in Germania iar numarul acestora este in crestere, a declarat un purtator de cuvant din cadrul companiei aeriene Eurowings, care organizeaza zborurile charter de aducere in Germania a muncitorilor din Romania.

Nu numai Germania se afla in plin proces de recrutare a muncitorilor straini in aceasta perioada ci si alte tari europene cum ar fi Olanda sau Franta. Si Italia a anuntat recent faptul ca peste 15 mii de romani vor veni la munci agricole in nordul tarii, adica in epicentrul epidemiei, dupa ce statul roman a relaxat restrictiile in cazul sezonierilor.

Conform recentelor declaratii oferite presei de domnul Ludovic Orban, primul ministru al Guvernului Romaniei, circa 80-90.000 de romani atrasi de munca in strainatate ar putea sa plece in perioada urmatoare in tari ale Uniunii Europene pentru ocuparea unor locuri de munca. Seful Guvernului a precizat ca nu exista posibilitatea sa li se interzica muncitorilor plecarea din cauza epidemiei de coronavirus, dand astfel “unda verde” si altor plecari la munca in strainatate.

Din cauza exodului muncitorilor romani din agricultura spre tarile din Europa de Vest, s-a adancit criza de forta de munca din agricultura romaneasca. Multi fermieri romani anunta faptul ca efectiv nu dispun de forta de munca necesara, in conditiile in care in luna aprilie sezonul culturilor este abia la inceput si sunt multe locuri de munca disponibile.

Compania Working Market Agency propune angajatorilor romani din agricultura dar si din alte domenii de activitate sa apeleze si la forta de munca din Asia.  Muncitorii straini din tari precum India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Turcia sau Vietnam sunt foarte interesati de ofertele de locuri de munca din tara noastra si abia asteapta sa vina sa lucreze in Romania.

Muncitorii in agricultura din tarile asiatice sunt foarte potriviti pentru a lucra in domeniul agricol din tara noastra, fiind obisnuiti sa lucreze in aer liber si chiar fara mijloace mecanizate. In afara lucratorilor pentru munci agricole manuale, muncitorii straini asiatici sunt calificati si pentru operarea tractoarelor si altor utilaje agricole. Seriozitatea, constanta si implicarea la locul de munca sunt trasaturi definitorii ale muncitorilor asiatici.

Recrutarea muncitorilor straini si in general angajarea strainilor din tarile asiatice este o strategie care se implementeaza deja in multe afaceri de succes din Romania si care si-a dovedit pe deplin eficienta. Working Market Agency este agentia de recrutare de forta de munca din strainatate care vine in sprijinul companiilor din tara noastra prin recrutarea si plasarea personalului strain asiatic, conform cerintelor angajatorilor.