Inainte de expansiunea rapida a crizei sanitare generate de virusul COVID-19 pe teritoriul intregului continent european, Romania se confrunta cu o lipsa acuta a ocuparii locurilor de munca disponibile, fapt ce ii impingea pe antreprenorii locali sa apeleze la angajarea strainilor.

Astfel cum era firesc, dupa decretarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei in luna martie, s-a inregistrat o cerere scazuta de recrutare si plasare de forta de munca din Asia. Inchiderea sectorului HoReCa, in principal, a determinat practic inghetarea angajarilor in acest domeniu. In acest moment insa, semnalele primite din piata sunt unele pozitive, confirmand, se pare, o revenire a volumului de oferte de locuri de munca pentru straini.

Putin cate putin, in aproape toate domeniile, putem identifica cereri pentru angajarea de muncitori straini asiatici. Conform statisticilor, sunt in acest moment circa 23.000 de cetateni extracomunitari (din afara UE) care au permise de sedere in scop de munca in Romania, majoritatea fiind muncitori asiatici. Angajatorii romani cauta acum muncitori asiatici pentru diferite domenii, cum ar fi : muncitori straini in agricultura si zootehnie, muncitori pentru productia din fabrici, service-uri auto, muncitori in constructii si muncitori pe santier.

Reprezentantii agentiilor de recrutare din strainatate au precizat faptul ca o serie de aspecte care vor trebui luate in considerare in perioada urmatoare se refera la adaptarea procedurilor de recrutare la restrictiile de calatorie, aflate inca in vigoare, dar si luarea in consideratie a termenelor de eliberare a vizelor de munca de catre autoritatile romane, mai exact Inspectoratul General pentru Imigrari si Ambasadele Romaniei din tarile respective.

In ceea ce priveste situatia muncitorilor asiatici care lucrau deja in Romania, pe perioada starii de urgenta o mica parte dintre acestia au fost concediati, o alta parte au fost trimisi in somaj tehnic, insa cei mai multi au continuat sa lucreze, in special muncitorii din sectorul constructiilor dar si cei din industria panificatiei, industria textila sau din sectorul FMCG.

Referitor la situatia recrutarii si plasarii muncitorilor straini asiatici pentru perioada imediat urmatoare, se estimeaza ca pentru sezonul estival din acest an vor fi totusi unele dificultati, mai ales pentru sectorul HoReCa, deoarece procedurile de aplicare si obtinere efectiva a documentelor de sedere in scop de munca pentru angajarea strainilor presupun o durata medie de aproximativ 3-4 luni.

Cu toate acestea, vestile sunt pozitive, deoarece angajatorii romani manifesta in aceasta perioada un real interes si chiar entuziasm pentru a relua afacerile si angajarile muncitorilor asiatici. Avand in vedere experientele pozitive impartasite de antreprenorii romani ca urmare a angajarii muncitorilor straini asiatici in ultimii ani, agentia de recrutare de forta de munca din strainatate Working Market Agency va recomanda angajarea muncitorilor din tari precum Turcia, Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan sau India.

Cu o experienta relevanta in domeniul recrutarii muncitorilor asiatici pentru companiile din Romania, integrati cu brio in diverse domenii de activitate, Working Market Agency este o companie solida si de incredere care stie cum sa raspunda tuturor nevoilor dar si provocarilor de pe piata muncii, in orice context economic sau social.