Companiile romanesti se confrunta de ani de zile cu o criza acuta a fortei de munca, in special de personal calificat. Insa mai mult decat atat, conform unui recent studiu realizat de ManpowerGroup, Romania are cel mai dificil mediu legislativ privind angajarea de persoane din afara Uniunii Europene dintre cele 43 de tari incluse in cercetare.

De aceea, angajarea strainilor din spatiul non UE ar trebui sa urmeze o procedura legala mai flexibila si mai putin birocratica dar si sa aiba in vedere o abordare imbunatatita a situatiei intregrarii muncitorilor straini dupa acordarea permisului de sedere in scop de munca pe teritoriul Romaniei.

Recrutarea si plasarea muncitorilor straini din Romania este solutia benefica, cu rezultate dovedite pentru salvarea situatiei ingrijoratoare privind lipsa fortei de munca din Romania. Muncitorii straini asiatici s-au aratat interesati de ofertele de locuri de munca din tara noastra si sunt multumiti de salariile pe care le pot obtine in tara noastra.

Faptul ca Guvernul Romaniei a mentinut pentru anul viitor contingentul de 30.000 de muncitori straini extracomunitari nou admisi pe piata muncii din Romania dovedeste inca o data constientizarea rolului si importantei pentru tara noastra a angajarii strainilor.

Din dorinta de a reusi o imbunatatire a abordarii situatiei privind plasarea muncitorilor straini pentru piata muncii din tara noastra, au fost stabilite cateva principii de lucru si masuri care trebuie implementate mai ales de catre institutii.

Astfel, una dintre principalele masuri propuse se refera la definirea mai clara si asumarea rolului pe care diverse institutiile publice locale, regionale/judetene si nationale le au in ceea ce priveste integrarea imigrantilor. In acest sens, se precizeaza faptul ca in aria de responsabilitati a institutiilor publice intra si serviciile publice oferite imigrantilor din spatiul non UE.

O alta masura care se doreste a fi implementata cat mai repede vizeaza pregatirea functionarilor publici si simplificarea procedurilor administrative pentru a gestiona mai bine diversitatea tot mai mare a imigrantilor extracomunitari care vin in Romania. In acest moment, in tara noastra sosesc muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in agricultura si multe alte categorii de muncitori straini asiatici.

Nu in cele din urma, este importanta dezvoltarea unor politici/strategii regionale/locale de atragere si integrare a muncitorilor straini care sa tina cont de specificul regional/local. Elaborarea strategiei nationale privind recrutarea strainilor, plasarea muncitorilor straini si integrarea acestora seteaza obiective la nivel national. Fiecare regiune/localitate in parte are insa anumite caracteristici/particularitati care ar trebui transpuse in strategii si initiative locale.

Working Market Agency este agentia de recrutare de forta de munca din strainatate care sustine solutia recrutarii strainilor din spatiul non UE pentru rezolvarea problemelor legate de forta de munca din Romania precum si imbunatatirea mediului legislativ si a procedurilor privind recrutarea si plasarea muncitorilor straini. Ne ocupam de toate demersurile necesare angajarii candidatilor selectati precum si de documentatia necesara pana in cel mai mic detaliu.