Recrutarea muncitorilor straini din spatiul non UE se bucura de mult interes din partea angajatorilor romani, avand in vedere ca toate premisele sociale si demografice indica scaderea populatiei Romaniei si implicit a numarului de angajati disponibili, atat din cauza sporului demografic negativ cat mai ales din cauza plecarii muncitorilor romani in tarile din Occident.

Astfel, avand aceasta posibilitate legala, angajatorii romani sunt tinuti sa parcurga o procedura prealabila inainte de a avea dreptul sa inregistreze contractul individual de munca al cetateanului strain la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca).

In timp ce pentru strainii comunitari, proveniti dintr-un stat membru al Uniunii Europene,  procedura este simpla si necesita doar prezentarea actului de identitate, o dovada de resedinta temporara in Romania si dovada incheierii unui contract individual de munca, pentru angajarea strainilor din spatiul non UE procedurile sunt ceva mai complexe.

Este important de retinut faptul ca in cazul recrutarii si plasarii muncitorilor straini din spatiul non UE, de exemplu in cazul recrutarii muncitorilor asiatici, se va parcurge o procedura care include 3 seturi de proceduri diferite pana la data incheierii contractului individual de munca.

Cele trei seturi de proceduri sunt: obtinerea avizului de angajare in munca de la Inspectoratul General pentru Imigrari; obtinerea vizei in scop de angajare in munca de la Ambasada Romaniei arondata statului de provenienta a muncitorului strain; eliberarea permisului de sedere pentru cetateanul strain de catre Inspectoratul General pentru Imigrari.

Prin urmare, munca in strainatate si angajarea muncitorilor straini din statele non UE care doresc sa lucreze in Romania sunt supuse indeplinirii unor proceduri exacte, motiv pentru care recomandam angajatorilor din Romania interesati de angajarea strainilor sa apeleze cu incredere la serviciile profesioniste si dedicate de recrutare oferite de agentia de recrutare forta de munca din strainatate Working Market Agency.

Group of professional construction workers in new house. Renovation.

In aceasta procedura de recrutare a muncitorilor straini din spatiul non UE vor fi implicate o serie de autoritati si institutii din Romania dar si din statul de origine al muncitorului sau muncitorilor straini care aplica pentru munca in strainatate in tara noastra.

Cu siguranta, consilierii din cadrul echipei Working Market Agency va pot ajuta in parcurgerea cu succes in mod complet a tuturor acestor etape ale procedurii pana la semnarea contractului individual de munca si obtinerea permisului de sedere in scop de munca pentru muncitorul strain, fie va pot sprijini pentru parcurgerea doar a unora dintre aceste etape.

Consideram ca cele mai importante etape ale procesului de angajare a strainilor se desfasoara la Inspectoratul General pentru Imigrari, institutie care va analiza cererile si dosarele depuse si, in cazul admiterii, va emite avizul de munca si ulterior permisul de sedere al strainului pe teritoriul Romaniei in scop de munca.

Cu o experienta neintrerupta in domeniul recrutarii strainilor din tarile non UE, compania Working Market Agency va poate sprijini pentru aducerea muncitorilor straini pentru compania dumneavoastra, indeplinind cu profesionalism si in conditii de legalitate deplina toate procedurile aferente recrutarii si plasarii muncitorilor straini in Romania.