Ministrul Finantelor, domnul Florin Citu, a participat in data de 14 octombrie 2020 la BucharestFoodSummit, unde a facut cateva anunturi speciale si a vorbit despre mai multe programe de finantare, dintre care unul special pentru fermieri. Este vorba de un program similar cu programul IMM Invest, care se va numi cel mai probabil Agro Invest si care ar putea sa fie adoptat de Guvern in urmatoarele saptamani.

BucharestFoodSummit este cel mai mare si important eveniment international al toamnei din Romania in agribusines, productie alimentara, productie de bauturi, retail si HoReCa.
Editia a III-a, desfasurata in acest an, are loc in perioada 21 septembrie – 19 noiembrie 2020.

Ministrul Finantelor a oferit cateva detalii precizand faptul ca este vorba de un program dedicat doar sectorului agricol, similar programului IMM Invest – imprumuturi cu dobanda garantata 100% pentru o perioada mai lunga de timp. Se pare ca programul va fi derulat prin FNGCIMM și apoi prin sistemul financiar bancar, iar cuantumul garantiilor derulate prin intermediul acestui program ar putea ajunge la un miliard de lei.

Viitorul program de finantare dedicat sectorului agricol urmeaza sa fie pus in dezbatere publica. Ministrul Finantelor i-a invitat pe fermierii prezenti la BucharestFoodSummit sa-l consulte si sa faca sugestii sau propuneri pentru a-l imbunatati.

Reamintim faptul ca IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din Romania din ultimii 30 de ani.  Principalele avantaje sunt urmatoarele: statul asigura pana la 90% din valoarea creditului, dobanda creditelor este subventionata integral de stat cel putin pana la final de an, zero comisioane legate de garantia statului, zero comision de rambursare anticipata a creditului, iar perioada de acordare a garantiei este de pana la 72 de luni.

Printre participantii la conferinta s-au numarat nume importante din lumea afacerilor si manageri de nivel inalt cum ar fi Nicolae Badea – presedinte Computerland Romania, Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, Calin Musca, antreprenor, PorkProd, Sorin Mihai Cimpeanu – rector USAMV, Adrian Radulescu – presedinte Asociatia Fermierilor Romani,  Nicolae Istudor, Rector ASE Bucuresti,  Nicu Vasile, presedinte LAPAR, Valentin Vladut, director general Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini și Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA).

Amintim faptul ca sponsorii evenimentului sunt : Sponsor Gold – Computerland Romania, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Samburesti.

Partenerii media sunt urmatorii : FoodBiz, #RomaniaFunctioneaza, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi si Economistul.

Compania Working Market Agency este prezenta si la editia din acest an a prestigiosului eveniment Bucharest Food Summit. In conditiile adoptarii preconizatelor programe de finantare pentru proiectele din agricultura, sustinem si recomandam recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici pentru companiile romanesti care au nevoie de muncitori in agricultura.