Cele mai recente estimari ale Institutului National de Statistica arata faptul ca populatia Romaniei va continua sa se reduca din punct de vedere numeric in urmatorii 50 de ani. In toate variantele de proiectare elaborate de institutia aminitita, populatia rezidenta a tarii se va reduce cu valori cuprinse intre 4,1 milioane persoane (varianta optimista) si 8,6 milioane persoane (cel mai negativ scenariu).

Pe fondul mentinerii unor valori scazute ale natalitatii si fertilitatii precum si a migrarii populatiei apte de munca, structura pe grupe mari de varsta a populatiei va continua sa se modifice, in sensul reducerii numarului si ponderii tinerilor si a populatiei adulte, in paralel cu cresterea numarului si ponderii populatiei varstnice.

Astfel, impactul diminuarii si imbatranirii populatiei asupra pietei muncii din Romania va fi unul din ce in ce mai accentuat, iar angajatorii romani care au mizat pe reintoarcerea in tara, din cauza pandemiei, a muncitorilor romani care au emigrat in ultimele decenii catre tarile din Occident, pentru ocuparea locurilor de munca din tara, vor trebui sa gaseasca alte solutii.

In aceste conditii deloc imbucuratoare, avand in vedere impactul situatiei demografice asupra pietei muncii din Romania, solutia propusa de agentia de recrutare si plasare a fortei de munca Working Market Agency este recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici. Realitatea demografica din tara noastra ne obliga sa avem in vedere faptul ca Romania nu mai poate furniza de una singura forta de munca autohtona pentru acoperirea necesarului intern.

Angajarea strainilor din Asia este o excelenta solutie atat pentru umplerea golurilor lasate de plecarea muncitorilor romani dar in egala masura recrutarea muncitorilor straini inseamna si preluarea si implementarea unei atitudini noi, diferite, fata de munca si obtinerea de rezultate.

Salariul minim pentru muncitorii straini nu difera, in acest moment, de salariul minim pentru cetateni romani, iar de obicei muncitorii straini asiatici sunt doritori sa aleaga Romania pentru munca in strainatate, avand in vedere ca in tarile lor de origine salariile sunt mai mici decat cele din Romania.

Muncitorii straini asiatici provin dintr-o cultura unde programul de lucru este respectat si este tratat foarte serios, existand doar pauza de masa, neexistand alte intervale de socializare sau de rezolvare a diverselor probleme personale in timpul perioadei de lucru. Acestia pretuiesc munca in strainatate si scopul lor este sa munceasca cu sarguinta, sa castige bani pe care sa ii trimita acasa si sa ii multumeasca pe cei din conducerea companiei la care ei sunt angajati.

Romania a devenit o atractie principala pentru muncitorii din Asia (muncitori din India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Turcia sau Vietnam), deoarece in tara noastra exista o mare varietate de activitati si zone de productie, de la sectorul constructiilor la domeniul ingrijiirii si asistentei sau IT. Mai mult, proiectele intreprinse de dezvoltatori sau chiar de companii straine in tara noastra sunt unele de amploare care necesita in mod constant angajari de personal.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare si plasare forta de munca din strainatate care va poate sprijini pentru recrutarea muncitorilor straini asiatici pentru diferite domenii precum muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in agricultura, muncitori in domeniile de productie, ingrijire si asistenta, industria textila si de confectii si din alte activitati economice.