Anul 2020 marcat de efectele nefaste ale pandemiei de COVID-19 se apropie de sfarsit, iar piata muncii din tara noastra s-a confruntat in acest an cu imprevizibilul dar si cu dinamismul situatiei aferente crizei sanitare.

Cu toate acestea, analiza acestui an ne releva faptul ca in pofida dificultatilor, angajatorii romani au apelat constant la muncitorii straini asiatici atat in domenii traditionale cat si in alte sectoare de activitate. Astfel, in anul curent, au continuat sa soseasca in Romania muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in sectorul de productie si chiar muncitori pentru sectorul HoReCa.

Pe partea de productie, recrutarea si plasarea muncitorilor straini s-a focusat pe zona industriei alimentare, a maselor plastice sau in domeniul componentelor ceramice. Este important de retinut faptul ca in ceea ce priveste cererea de personal asiatic din partea companiilor de pe piata locala, piata constructiilor este una in care oferta de locuri de munca si plasarea de muncitori straini este inca similara cu perioada de dinaintea pandemiei.

Angajatorii romani au mentionat faptul ca in continuare in Romania nu se gasesc muncitori calificati si necalificati in domeniul constructiilor, operatori de utilaje si sudori, motiv pentru care acestia isi doresc sa atraga forta de munca din Asia in aceste domenii de activitate.

Oferte de locuri de munca pentru strainii din Asia au fost inregistrate pentru toata gama de  servicii din domeniul asistentei si ingrijirii, avand in vedere ca multe scoli din Romania functioneaza in scenariul galben, astfel incat elevii invata de acasa prin rotatie, sau in cel rosu, unde toate cursurile se tin in mediul online. Personalul pentru asistenta si ingrijire din tari precum Vietnam, Nepal, Sri Lanka este foarte solicitat pentru posturi de lucratori domestici sau bone.

Working Market Agency

De asemenea, angajatorii romani au precizat ca in acest an a existat o cerere ridicata de plasare a personalului strain pentru service-uri auto, unde in prezent este nevoie de mecanici auto specializati. Un alt job care se bucura de cautare este cel de operatorilor de utilaje, pentru care piata muncii a ales sa importe personal din Asia. Decizia angajatorilor romani este  bazata pe rationamentul ca Asia livreaza in continuare oameni calificati, iar salariile din Romania sunt privite ca foarte atractive de catre muncitorii straini asiatici.

Acestor domenii li se adauga si solicitarea pentru muncitori in agricultura, in special in zona  zootehniei. De asemenea, continua recrutarea si plasarea personalului strain asiatic pentru fabricile de textile, fermele agricole, firmele de curatenie sau depozitele de bunuri si marfuri.

Angajatorii romani considera ca personalul strain asiatic manifesta deschidere pentru munca in strainatate si este pe cat de dedicat si implicat pe atat de stabil, fapt care este un atu de nepretuit pentru orice companie din Romania, in conditiile sociale si economice actuale.

Agentia de recrutare si plasare forta de munca Working Market Agency este agentia de recrutare de forta de munca din strainatate care asigura forta de munca din tari precum : India, Nepal, Pakistan, Bangladesh, Vietnam, Sri Lanka sau Turcia. Experienta noastra indelungata in domeniul recrutarii internationale se bazeaza pe seriozitate si eficienta dar si flexibilitate şi deschidere, pentru a oferi clientilor nostri tot sprijinul nostru si toata experienta logistica pentru recrutarea muncitorilor straini de care au nevoie.