Este binecunoscut faptul ca un domeniu de referinta al economiei nationale, cu o crestere anuala constanta in ultimul deceniu, il reprezinta sectorul constructiilor. Astfel, oferta de locuri de munca din constructii este una generoasa, prin urmare nevoia de muncitori in constructii si de muncitori pe santier este una foarte ridicata.

Sectorul constructiilor se afla in plina expansiune si, cu toate ca mai bine de 300.000 de angajati lucreaza in prezent in acest domeniu, ar fi nevoie de dublul acestei cifre pentru a acoperi deficitul urias de muncitori.

Unul dintre specialistii din acest sector, domnul Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, estima recent in cadrul evenimentului  “ConstructFest” organizat de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, faptul ca piata de constructii din Romania are nevoie de cateva mii, „poate zeci de mii” de ingineri şi specialisti, insa pregatirea acestora necesita mult timp, circa 10 – 15 ani.

Din cauza faptului ca in acest moment peste 700.000 de romani au considerat atractiva munca in strainatate si astfel lucrează acum pe piata de constructii din Europa, in Romania au ramas prea putini specialisti in acest domeniu, iar premisele nu sunt deloc imbucuratoare. Educarea si formarea unor specialisti in domeniul constructiilor necesita un timp indelungat si in plus nu exista nicio garantie ca acestia, odata calificati, vor alege sa ramana pentru a lucra in Romania.

Cu toate acestea, antreprenorii din domeniul constructiilor au subliniat faptul ca dispun de finantare pentru proiectele imobiliare din urmatorii ani, insa lipseste personalul pentru executia acestor proiecte. In consecinta, este mai mult decat evident faptul ca Romania are nevoie de surse de forta de munca din exterior pentru a asigura functionarea sectorului de constructii.

Anul trecut, piata de constructii din Romania a avut o estimare de aproximativ 130 de miliarde de lei. Totodata, mii de muncitori straini asiatici au sosit in Romania asigurand mentinerea si continuarea proiectelor imobiliare. Astfel, muncitorii vietnamezi in constructii dar si cei din tari precum India, Nepal, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka sau Turcia sunt atrasi de salariile din Romania, care reprezinta dublul sau triplul salariilor din tarile lor de origine. Contractele de munca au o durata de doi ani, cu posibilitate de prelungire.

Recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici este solutia actuala la criza de forta de munca din constructii si nu numai. In plus, muncitorii asiatici din constructii beneficiaza de obicei de cazare gratuita si trei mese pe zi, avand si asigurare de sanatate. Toate aceste conditii sunt foarte multumitoare pentru acesti muncitori care vor da in schimb randamentul asteptat fiind foarte productivi si eficienti in realizarea lucrarilor si indeplinirea termenelor de executie.

In ceea ce priveste recrutarea muncitorilor straini pentru ocuparea locurilor de munca din constructii dar si din alte domenii, este important de retinut faptul ca angajarea strainilor presupune indeplinirea unor proceduri si obtinerea unor documente conform legislatiei in vigoare. Formalitatile de angajare dureaza, de obicei, o perioada cuprinsa intre 3 si 4 luni.

Cu o prezenta neintrerupta pe piata recrutarii de forta de munca din spatiul non UE, misiunea companiei Working Market Agency ramane aceea de a sprijini angajatorii romani sa isi atinga potentialul maxim prin identificarea, recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici in domeniile de activitate solicitate de angajatorii din tara noastra.