Informatii recente comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrari arata faptul ca in perioada 1-30 septembrie 2020 au fost eliberate peste 7.300 de avize de angajare pentru muncitorii străini asiatici dornici să lucreze în construcţii în Romania.

Muncitorii in constructii si muncitorii pe santier care au ales munca in strainatate in tara noastra sunt deopotriva muncitori calificati si necalificati. Aproape 3.500 dintre ei sunt muncitori necali­fi­cati, care au venit în Romania pentru a ocupa po­zitii in demolarea cladirilor sau pentru spar­ge­rea si taierea materialelor de constructii.

Aceasta situatie este confirmata si de directorul general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), doamna Adriana Iftime, care a subliniat faptul ca in continuare exista pe piata muncii din Romania o criza de personal la toate nivelurile in domeniul constructiilor, de la muncitori necalificati la mana­geri de proiect.

Chiar daca au existat cazuri izolate de muncitori straini asiatici in constructii care au plecat din Romania la debutul pandemiei, cifrele oficiale pentru anul curent sunt net superioare celor pentru anul precedent. Astfel, numarul de avize eliberate anul acesta – 7.308 pana la data de 30 septembrie, este cu mult mai mare decat in alti ani, avand in vedere ca in anul 2019, in perioada 1 ianuarie – 31 iulie, au fost emise mai putin de 2.000 avize de munca pentru domeniul constructiilor.

In continuare, muncitorii vietnamezi alaturi de muncitorii proveniti din India sau Turcia constituie cele mai numeroase grupuri de muncitori straini in constructii, cu peste 1.000 muncitori originari din aceste tari asiatice.

De asemenea, Bucuresti, Constanta si Ilfov sunt principalele „destinatii“ in care au ajuns sa ocupe locuri de munca in constructii angajatii straini recrutati de la inceputul anului de companiile de profil. Cu toate acestea, in top se afla si judetele Iasi, Prahova, Brasov, Timis si Cluj care beneficiaza de recrutarea si plasarea muncitorilor straini in constructii.

Salariul minim pentru cetatenii straini este in acest moment la acelasi nivel cu salariul minim pentru cetatenii romani. In firmele care activeaza in domeniul constructiilor, salariul minim brut lunar este de 3.000 lei, iar conform legii aceasta valoare a salariului minim se va mentine pana in anul 2028. Angajarea strainilor in domeniul constructiilor este o solutie deja implementata de ceva timp in tara noastra, iar angajatorii obtin numeroase beneficii din acest fapt.

Fie ca vorbim de muncitori straini asiatici din Vietnam, Turcia, India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka sau Pakistan, acestia sunt dornici sa lucreze in Romania pentru o perioada contractuala de minim 2 ani. In plus, acestia vor fi foarte multumiti atat de conditiile de lucru cat si de salariul obtinut in Romania, avand in vedere ca in tarile Golfului Persic unde multi asiatici au lucrat in constructii temperaturile sunt extrem de ridicate, iar pe de alta parte in Romania vor castiga dublu sau chiar mai mult decat in tarile de origine.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare din strainatate care ofera o gama de servicii diverse referitoare la angajarea strainilor din spatiul non UE in Romania. Echipa noastra este formata din specialisti cu experienta in relatia cu autoritatile si institutiile publice sau cu autoritatea centrala Inspectoratul General pentru Imigrari.