Vestile din zona patronatelor referitoare la ocuparea locurilor de munca din Romania arata faptul ca o estimare realista a situatiei pietei muncii este in sensul ca in acest moment ar fi nevoie de cel putin 300.000 muncitori straini pentru a umple golurile de personal.

Recrutarea si plasarea muncitorilor straini este in plina desfasurare in aproape toate domeniile de activitate deoarece toate domeniile sunt afectate de lipsa de forta de munca. Presiunea foarte mare este momentan pe HoReCa, însă forţa de muncă este necesară în toate domeniile, de la ferme la fabrici, astfel cum se sustine de reprezentantii patronatelor.

Importul de muncitori straini asiatici este probabil la varful ultimilor ani, avand in vedere nevoile actuale de personal. Mai mult decat atat, angajatorii din Romania au inceput sa cunoasca si sa se familiarizeze cu muncitorii straini si au inteles ca acestia sunt de obicei eficienti, constanti si productivi la locul de munca.

Referitor la salarizare, un muncitor necalificat adus din Asia castiga aproximativ 400 dolari net, indiferent de domeniu. Pachetul salarial cel mai frecvent întâlnit cuprinde salariul net, cazare, masa zilnică şi asigurarea medicală (acoperită prin CASS – contribuţia la sănătate- obli­gatorie). Obligatiile companiei cu mesele zilnice pentru muncitorii straini pot fi asigurate în cantina proprie, catering sau cu bonuri de masa, conform deciziei angajatorului.

In acest moment, angajarea strainilor din Asia de Sud este in crestere puternica, odata depasit valul epidemic din primavara acestui an care a condus la inchiderea ambasadelor si consulatelor. La New Delhi, in capital Indiei, se dau vize pentru India, Nepal, Bangladesh, tari de unde provin o mare parte din muncitorii straini extracomunitari din tara noastra.

Munca in strainatate in tara noastra este un deziderat pentru foarte multi muncitori asiatici. De aceea, apreciem ca entuziasmul acestora si seriozitatea sunt atribute care pot fi utile in cadrul oricarei companii din zilele noastre. Muncitori dedicati, responsabili si loiali, asiaticii pot fi recrutati pentru aproape orice domeniu.

Muncitori in constructii sau muncitori pe santier, muncitori in agricultura, personal pentru curatenie si menaj sau pentru zona de productie, asiaticii vor aduce un plus de seriozitate si eficienta si vor elimina bataia de cap a angajatorilor romani care se confrunta cu un “du-te-vino” aproape permanent al angajatilor romani.

Astfel, un muncitor strain asiatic necalificat care este angajat in baza unui aviz de munca pentru o durata de minim 2 ani va fi integrat intr-un colectiv si va beneficia de instruire, dand astfel dovada de loialitate si nu va lua in calcul sa isi schimbe prea repede locul de munca. Din nou, angajatorul roman va avea numai de castigat, deoarece cu cat angajatii instruiti isi pastreaza locul de munca, cu atat mai mult se reduc costurile asociate cu instruirea corespunzatoare.

In plus, modul in care muncitorii straini pot gestiona stresul si responsabilitatea pe care o arata la locul de munca reprezinta argumente solide in favoarea recrutarii de personal asiatic. Ajungem astfel rapid la concluzia ca angajarea muncitorilor asiatici, in locul romanilor plecati in Vest, reprezinta o solutie mai mult decat inspirata pentru angajatorii din Romania.

Agentia de recrutare si plasare de forta de munca din strainatate Working Market Agency este prezenta in mod neintrerupt pe piata serviciilor de recrutare a personalului strain pentru Romania de o lunga perioada de timp, astfel incat experienta acumulata si parteneriatele noastre de succes create si consolidate ne recomanda ca pe o agentie de top in domeniul recrutarii de personal  strain pentru companiile din Romania.