In pofida situatiei  cauzata de pandemie la nivel global, statistica ne prezinta date incurajatoare referitor la angajarea strainilor in tara noastra. Astfel, in primele 6 luni ale acestui an, in tara noastra au fost emise peste 15.000 de noi avize de munca pentru muncitorii straini proveniti din spatiul extracomunitar (non UE), cifra mentionata reprezentand jumatate din totalul de 30.000 de avize aprobat de Guvernul Romaniei pentru anul in curs.

Recrutarea si plasarea muncitorilor straini in Romania continua, dovedind faptul ca pe de o parte, cererea de personal strain este in continuare ridicata si, pe de alta parte, angajatorii din tara noastra s-au convins de faptul ca angajarea strainilor reprezinta o solutie excelenta pentru dezvoltarea si consolidarea unui business in Romania.

In esenta, procesul de recrutare a fost desigur influentat in ultimele luni de restrictiile aplicate la nivel international pentru stavilirea pandemiei. Astfel, deoarece consulatele si ambasadele Romaniei din tarile asiatice au fost inchise o perioada, la care se adauga faptul ca zborurile dinspre Asia au fost oprite, procesul de recrutare s-a desfasurat mai anevoios decat de obicei.

Cu toate acestea, angajatorii romani sunt deosebit de interesati sa ofere locuri de munca pentru straini, fiind cautati cu precadere muncitori in agricultura, muncitori in constructii si muncitori pe santier, muncitori pentru sectorul de productie si industrial, in special pentru zona de confectii, muncitori in domeniul asistentei si ingrijirii persoanelor sau spatiilor (gradini, spatii adiacente centrelor comerciale sau zonelor rezidentiale).

Fenomenul care este din ce in ce mai vizibil pe piata muncii din Romania este acela ca exista o cerere continua de muncitori straini, iar angajatorii romani ii caracterizeaza pe acestia ca fiind stabili, muncitori, ascultatori si isi dau mai mult silinta fata de unii dintre angajatii romani.

In ultimul timp s-au inregistrat multe solicitari de recrutare si plasare de personal strain pentru locuri de munca pentru soferi si asistenti domestici, Angajatorii romani sunt multumiti deoarece personalul asiatic angajat este de incredere, este motivat si serios si priveste munca in strainatate ca pe o oportunitate personala de dezvoltare care le ofera totodata sansa de a sustine familiile din tara de origine.

In ceea ce priveste tarile de origine ale muncitorilor straini asiatici, in continuare sunt cautati muncitorii indieni, muncitorii nepalezi, muncitorii pakistanezi si din Bangladesh, muncitorii din Sri Lanka, muncitorii vietnamezi si muncitorii din Turcia. Este important de mentionat faptul ca salariul minim pentru muncitorii straini este acelasi cu salariul minim pentru cetatenii romani.

Avantajele recrutarii muncitorilor asiatici sunt prin urmare numeroase, iar criza generata de pandemia de coronavirus a scos in evidenta importanta angajarii unor muncitori stabili si responsabili, pe care angajatorul sa se poata baza in conditiile economice si legislative tumultuoase care marcheaza perioada actuala.

 

Agentia de recrutare de forta de munca Working Market Agency este o firma de recrutare si plasare de forta de munca din strainatate pentru angajatorii din Romania, care isi propune sa conecteze potentialul uman din tarile non UE la puterea afacerilor din tara noastra. Clientii nostri reprezinta atat organizatii mari cat si companii mici care activeaza in majoritatea domeniilor de activitate.