Tabloul referitor la ocuparea locurilor de munca va continua in anul 2021 reconfigurarea inceputa anul trecut din cauza efectelor de durata ale pandemiei de Covid 19 dar si din motive legate de schimbarile structurale, determinate in mare masura de tehnologie si de globalizare.

In mod suplimentar, trebuie luati in calcul si alti factori cu implicatii foarte importante, cum ar fi schimbarile demografice si noile modele de afaceri adaptate noii realitati mondiale.

In Romania, necesarul de munca este la fel, nu s-a schimbat nimic. Nevoia de forta de munca exista in continuare, iar noi, romanii, nu mai suntem suficienti. Si in 2021, multe dintre ofertele de locuri de munca vor avea in vedere angajarea strainilor, aceasta fiind singura solutie intrevazuta de catre recrutori.

Este important de retinut faptul ca pentru acest an specialistii in resurse umane apreciaza ca odata cu imunizarea treptata a populatiei prin vaccinare impotriva virusului covid 19, munca de acasa va diminua, iar recrutarile in domeniile cele mai afectate precum HoReCa vor fi reluate pe masura ce restrictiile vor fi relaxate spre jumatatea acestui an.

Tara noastra reprezinta si in anul 2021 o piata foarte buna de ocupare a unui loc de munca pentru muncitorii straini asiatici. Acestia sunt recunoscuti pentru seriozitatea lor, pentru eficienta in munca si pentru beneficiile excelente pe care le aduc companiilor angajatoare pe termen mediu si lung.

Muncitorii straini asiatici provin dintr-o cultura unde programul de lucru este respectat si este tratat foarte serios, existand doar pauza de masa, neexistand alte intervale de socializare sau de rezolvare a diverselor probleme personale in timpul perioadei de lucru. Acestia pretuiesc munca in strainatate si scopul lor este sa munceasca, sa castige bani pe care sa ii trimita acasa si sa ii multumeasca pe cei din conducerea companiei la care ei sunt angajati.

Romania continua si in acest an sa fie o tara atractiva pentru muncitorii din Asia (muncitori din India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Turcia sau Vietnam), deoarece in tara noastra exista o mare varietate de activitati si zone de productie, de la muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in agricultura pana la muncitori in zona de productie sau muncitori in zona de ingrijire si asistenta.

Mai mult, proiectele intreprinse de dezvoltatori sau chiar de companii straine in tara noastra sunt unele de amploare care vor necesita in continuare noi angajari pentru ocuparea locurilor de munca.

In general, un muncitor din Asia vine in Romania sa lucreze pentru un contract cu durata de doi ani, iar ceea ce el ofera la locul de munca este apreciat de angajator. In acest moment, in Romania nu exista diferenta intre salariul minim pentru muncitori straini si salariul minim pentru cetateni romani, astfel incat un angajator poate sa opteze pentru angajarea unor muncitori productivi, seriosi si responsabili, astfel cum sunt muncitorii straini asiatici.

Beneficiind de o experienta neintrerupta in domeniul recrutarii strainilor din tarile non UE, agentia de recrutare si plasare forta de munca Working Market Agency va poate sprijini pentru aducerea muncitorilor straini pentru compania dumneavoastra, indeplinind cu profesionalism  si in conditii de legalitate deplina toate procedurile aferente recrutarii si plasarii muncitorilor straini pentru companiile din Romania.