Dupa ce anul acesta a fost aprobat un contingent de 30.000 de muncitori straini nou admisi pentru piata muncii din Romania, pentru anul viitor Ministerul Muncii propune din nou acelasi numar de muncitori straini, dovada a faptului ca recrutarea strainilor devine incetul cu incetul o regula pentru piata muncii din Romania.

Astfel, Inspectoratul General pentru Imigrari estimeaza faptul ca anul viitor ar putea fi emise cel putin 25.000 de avize de angajare pentru cetatenii straini din afara UE care doresc sa ocupe locuri de munca in Romania.

Conform statisticii, in primele opt luni ale anului curent, 4135 firme angajatoare au solicitat eliberarea de adeverinte pentru 49.200 de locuri de munca vacante pentru care nu a existat forta de munca disponibila. Desi tara noastra s-a confruntat in acest an cu dificultatile cauzate de pandemia de COVID-19, situatia din acest an nu difera cu mult de situatia de anul trecut.

Mai mult decat atat, recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici este cruciala pentru ocuparea locurilor de munca din tara noastra, avand in vedere faptul ca statisticile au aratat ca in primele opt luni din anul 2020 au existat aproape 55.000 de locuri de munca vacante ramase neocupate, desi au fost declarate ca fiind disponibile, in mod repetat, de catre angajatori.

In acest moment, in tara noastra, lucreaza cu forme legale peste 25.000 de muncitori straini extracomunitari, majoritatea provenind din tari asiatice precum Vietnam, Turcia sau Nepal. Muncitorii straini asiatici sunt foarte apreciati de angajatorii romani, deoarece acestia muncesc bine si eficient, iar pentru ei salariul pe care il primesc aici este semnificativ mai mare decat salariul pe care l-ar putea castiga in tara de origine.

Angajarea strainilor este solutia cu rezultate dovedite in contextul pietei muncii actuale. Guvernul Romaniei, in cadrul notelor de fundamentare pentru aprobarea contingentului de muncitori straini extracomunitari pe piata muncii din tara noastra, a retinut numeroase motive de neocupare a locurilor de munca de catre cetatenii romani.

Printre motivele retinute de Ministerul Muncii, putem aminti forta de munca necorespunzatoare din punct de vedere al asteptarilor angajatorilor, calificari/competente neconforme cu caracteristicile locurilor de munca sau faptul ca locurile de munca ofertate nu sunt dorite de persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, nefiind in concordanta cu asteptarile acestora.

Plasarea muncitorilor straini cum ar fi muncitorii in constructii, muncitori pe santiere, muncitorii in agricultura, precum si in multe alte domenii de activitate raspunde unei duble nevoi, pe de o parte beneficiaza angajatorilor romani dar si statului roman care incaseaza taxe pentru fiecare dosar al muncitorilor straini care aplica pentru obtinerea vizei de munca in Romania, iar pe de alta parte ajuta muncitorii straini si statele de origine ale acestora.

Working Market Agency este agentia de recrutare si plasare de forta de munca care activeaza neintrerupt pe piata recrutarii din strainatate inca de la momentul infiintarii sale. Consultantii nostri au experienta in recrutarea de personal strain non UE calificat sau necalificat, acordand intotdeauna importanta si seriozitatea cuvenite indeplinirii procedurilor legale privind munca in strainatate si angajare a strainilor.