Cu siguranta, pandemia de coronavirus a afectat si va mai afecta o perioada piata muncii precum si ocuparea locurilor de munca din anumite domenii de activitate. Desi nu se vorbeste prea mult despre acest subiect, pe langa criza economica si sociala rezultata, pandemia de coronavirus a adus cu ea si o criza a resurselor umane.

Din fericire, muncitorii straini din Romania nu au fost afectati in mod special de problemele inerente de pe piata muncii in acest an. In mod similar cu angajatii romani, cei mai afectați muncitori straini asiatici au fost cei din segmentul HoReCa, intrucat hotelurile si restaurantele si-au inchis portile cel putin pentru o vreme. Majoritatea companiilor a acordat pe perioada inchiderii jumatate din salariile negociate.

In luna martie, prima luna a starii de urgenta, oferta de locuri de munca din Asia a scazut considerabil. In schimb, a doua jumatate a lunii aprilie, a adus deja o crestere a ofertelor de locuri de munca pentru straini in aproape toate domeniile, in special pentru sectorul de constructii, agricultura, productie, existand multe solicitari chiar si in segmentul HoReCa, intrucat majoritatea firmelor s-au reprofilat pe comenzile online si livrarile la domiciliu.

De altfel, statisticile oficiale date publicitatii de Inspectoratul General de Imigrari arata faptul ca numarul solicitarilor de avize de munca pentru strainii extracomunitari din primele opt luni ale anului curent nu difera cu mult de numarul de avize de munca solicitate in anul 2019.

Speranta multor angajatori romani, aparent legitima, in sensul ca cetatenii romani reveniti in Romania din tarile Europei de Vest din cauza restrictiilor impuse de acele tari in perioada pandemiei ar reprezenta o sursa adecvata si suficienta pentru ocuparea locurilor de munca din tara nu s-a transformat in certitudine. Cei intorsi in tara nu s-au aratat interesati de oferta autohtona de locuri de munca, mai mult decat atat, imediat dupa ridicarea restrictiilor severe de tip lockdown din tarile occidentale, foarte multi cetateni romani au revenit in acele tari.

Prin urmare, angajatorii romani s-au convins de faptul ca in lipsa fortei de munca autohtone, solutia aflata la indemana si care pe deasupra aduce numeroase beneficii companiilor este recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici.

Muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in agricultura, muncitori in domeniul productiei, muncitori in domeniul industriei de confectii si textile, muncitori in cadrul depozitelor logistice sau in domeniul ingrijirii si asistentei, sunt doar cateva dintre sectoarele de activitate care beneficiaza de recrutarea strainilor pentru ocuparea locurilor de munca din aceste domenii.

Stabilitatea resurselor umane in cadrul companiei conferita de angajarea strainilor s-a dovedit a fi un anvantaj major mai ales in perioade de criza precum cea cauzata de pandemia de coronavirus. In acest sens, pandemia actuala poate fi privita si ca o oportunitate pentru o schimbare de mentalitate pe piata muncii si de asimilare a noutatilor si transformarilor inerente.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare de forta de munca din strainatate care a desfasurat o activitate neintrerupta inclusiv pe durata pandemiei din acest an. Agentia noastra va pune la dispozitie servicii de recrutare si plasare de personal strain asiatic necalificat, semicalificat sau calificat, conform necesitatilor din cadrul companiei dumneavoastra.