Exista situatii cand din cauza incetarii contractului de munca dintre angajatorul din Romania si cetateanul strain extracomunitar, muncitorul strain are la dispozitie, conform legii, un termen de 90 zile in care va trebui sa gaseasca un nou angajator din Romania pentru munca in strainatate in conditii de legalitate pe teritoriul tarii noastre.

Este important de retinut faptul ca este ilegal atat pentru angajator cat si pentru muncitorul  strain ca acesta sa lucreze la o alta firma decat cea care i-a obtinut initial avizul de munca fara a obtine un nou aviz de munca emis in conditiile legii pentru noul angajator.

Procedura de solicitare si obtinere a avizului de munca pentru schimbarea angajatorului se desfasoara tot la sediul Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul unde angajatorul isi are sediul social si este asemanatoare cu procedura obtinerii avizului initial, cu cateva mici diferente.

Acest aviz se poate obtine in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei, iar taxa platita de angajator este de 50 de euro si se va achita la data ridicarii avizului de munca.

In acest caz, recrutarea si plasarea muncitorilor straini nu va mai parcurge etapa obtinerii vizei de lunga sedere de la ambasada sau misiunea diplomatica romana din strainatate, deoarece muncitorul strain se afla deja pe teritoriul Romaniei in mod legal.

Pentru obtinerea noului aviz de munca pentru un lucrator permanent sunt necesare majoritatea documentelor care se depun pentru obtinerea avizului initial de munca, cu mentiunea ca unul dintre actele cele mai importante este Cererea motivata pentru acordarea avizului de munca pentru schimbarea angajatorului formulata de catre noul angajator al muncitorului strain.

Dupa obtinerea avizului de angajare de catre noul angajator, muncitorul strain va face cerere pentru obtinerea noului permis de sedere la formatiunea teritoriala a Inspectoratului General pentru Imigrari unde are resedinta.

Dupa cum se stie, in Romania lucreaza in prezent muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in agricultura, muncitori in industria textila si de productie, muncitori in sectorul ingrijirii si asistentei, precum si alti muncitori si profesionisti in diverse activitati si domenii.

O mare parte dintre acesti angajati sunt muncitori straini asiatici din tari precum India, Nepal, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Vietnam sau Turcia care au dovedit calitati deosebite in exercitarea functiei sau meseriei precum si o buna adaptare in Romania, aducand companiilor romanesti angajatoare plusvaloare si stabilitate pe partea de resurse umane.

Agentia de recrutare si plasare forta de munca din strainatate Working Market Agency este alaturi de dumneavoastra pentru recrutarea si plasarea strainilor din tarile asiatice in cadrul companiei dumneavoastra cat si pentru procedurile de schimbare a angajatorului si obtinerea avizului de munca pentru noul angajator. Serviciile noastre se adreseaza atat organizatiilor mari cat si celor mici sau persoanelor fizice angajatoare, din toate sectoarele de activitate.