Date recente date publicitatii pana la nivelul lunii iulie 2020 arata fara echivoc faptul ca populatia Romaniei a continuat trendul de scadere numerica si de imbatranire in decursul ultimului an. Datele sunt cu atat mai relevante si utile cu cat perioada de referinta include si perioada imediat urmatoare starii de urgenta din Romania.

Astfel, impactul diminuarii si imbatranirii populatiei asupra pietei muncii este unul devastator, iar angajatorii romani care au mizat pe reintoarcerea in tara, din cauza pandemiei, a muncitorilor romani care au emigrat in ultimele decenii catre tarile din Occident, pentru ocuparea locurilor de munca din tara, si-au vazut planurile date peste cap.

In cifre concrete, populatia urbana si cea de sex feminin sunt majoritare in Romania (56,4%, respectiv 51,2%) in acest moment. La 1 iulie 2020 populatia Romaniei – dupa domiciliu – era de 22. 142.000 de persoane, ceea ce arata o scadere cu 0,1% fata de 1 iulie 2019. Este important de retinut faptul ca populatia dupa domiciliu reprezinta populatia de jure, care poate sa-i includa si pe cei care au emigrat. Institutul National de Statistica atrage atentia ca nu trebuie confundata populatia dupa domiciliu cu populatia rezidenta.

Fenomenul de imbatranire demografica s-a accentuat, populatia in varsta de peste 65 ani depasind cu 579.000 persoane populatia tanara, de 0-14 ani (3.804.000 fata de 3.225.000 de persoane). Procesul de imbatranire demografica s-a accentuat comparativ cu 1 iulie 2019, prin cresterea (cu 0,5 puncte procentuale) a ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste) si in acelasi timp remarcandu-se mentinerea la acelasi nivel (14,6%) a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani).

Indicele de imbatranire demografica a crescut de la 114,6 (la 1 iulie 2019) la 118 persoane varstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie 2020). Varsta medie a populatiei a fost de 41,9 ani, cu 0,2 ani mai mare decat la 1 iulie 2019.

In aceste conditii, avand in vedere impactul situatiei demografice asupra pietei muncii din Romania, solutia propusa de agentia de recrutare si plasare a fortei de munca Working Market Agency este recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici. Realitatea demografica din tara noastra ne obliga sa avem in vedere faptul ca Romania nu mai poate furniza forta de munca autohtona pentru acoperirea necesarului intern.

Angajarea strainilor din Asia este o excelenta solutie atat pentru umplerea golurilor lasate de plecarea muncitorilor romani dar in egala masura recrutarea muncitorilor straini inseamna si preluarea unei atitudini noi, diferite fata de munca si obtinerea de rezultate.

Salariul minim pentru muncitorii straini nu difera, in acest moment, de salariul minim pentru cetateni romani, iar de obicei muncitorii straini asiatici sunt doritori sa aleaga Romania pentru munca in strainatate, avand in vedere ca in tarile lor de origine salariile sunt mai mici decat cele din Romania.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare si plasare forta de munca din strainatate care va poate sprijini in recrutarea muncitorilor straini asiatici pentru diferite domenii precum muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in agricultura, muncitori in domeniile de productie, ingrijire si asistenta, industria textila si de confectii si altele asemenea.