In conditiile in care in Romania, in ultimele decenii, s-a pus accentul pe educatia universitara in detrimentul invatamantului profesional si al scolilor de meserii, in mod firesc angajatorii romani au ajuns sa fie pusi fata in fata cu o problema majora si anume lipsa de personal calificat pentru diferite domenii si categorii profesionale.

In Vietnam, inca de la inceputul anilor 2000, statul vietnamez s-a implicat pentru infiintarea a mii de scoli profesionale raspandite pe intregul teritoriu al tarii. In cadrul acestor scoli profesionale, elevii vietnamezi invata si se perfectioneaza pentru diferite profesii, dobandesc disciplina si simtul responsabilitatii si invata diferite limbi straine, pentru a corespunde cerintelor de la viitoarele locuri de munca.

Potentialul de recrutare si plasare de forta de munca din Vietnam este unul imens, avand in vedere scolarizarea excelenta sustinuta de Guvernul tarii dar si varsta tanara a majoritatii populatiei vietnameze, in conditiile in care 24% din populatia tarii se incadreaza in grupa de varsta 21-34 ani asociata cu o stare buna de sanatate, capacitate mare de invatare si adaptare si productivitate crescuta.

Muncitorii vietnamezi corespund si se incadreaza excelent pentru ocuparea locurilor de munca din tara noastra din domenii cum ar fi : muncitori in constructii, maistri, sudori, muncitori in fabrica/zona de productie, manichiuristi si muncitori in agricultura.

Practic, muncitorii vietnamezi reprezinta o adevarata mina de aur pentru o serie de domenii de activitate unde se cere calificare profesionala, cunostinte teoretice si tehnice si indemanare. In plus, acestia sunt foarte interesati de munca in strainatate, iar salariile din Romania sunt foarte atractive pentru muncitorii vietnamezi.

Este important de mentionat faptul ca in acest moment salariul minim pentru cetatenii straini este la acelasi nivel cu salariul minim pentru cetatenii romani. Incepand cu luna ianuarie 2020, salariul minim lunar din Vietnam variaza in functie de regiune, insa nu depaseste valoarea de 191 dolari americani nici macar in principale centre urbane ale tarii (orasele Hanoi si Ho Chi Minh City). Cu titlu de comparatie, salariul minim lunar net din Romania este in acest moment de peste 300 dolari americani.

In general, muncitorii vietnamezi vin in tara noastra pentru contracte de munca cu o durata de doi ani, care pot fi eventual prelungite. Ei vor asigura stabilitatea fortei de munca in cadrul companiei si vor fi promotorii unor valori etice si morale la locul de munca dobandite pe parcursul scolarizarii in cadrul invatamantului profesional riguros organizat de statul vietnamez.

Mai mult decat atat, multi dintre muncitorii vietnamezi au mai lucrat si in alte tari asiatice sau europene, astfel incat au dobandit experienta si adaptare la munca in strainatate. Adaptabilitatea, disciplina, respectul pentru munca si dorinta de a obtine rezultate pozitive sunt trasaturi definitorii ale muncitorilor asiatici in general si ale muncitorilor vietnamezi in particular.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare si plasare forta de munca din tarile non UE care sustine alternativa angajarii strainilor din tarile asiatice in tara noastra atat pentru acoperirea locurilor de munca vacante dar si pentru a beneficia de un personal serios, bine instruit si pregatit, care este crescut si scolarizat in conditii de deplina seriozitate in tari precum Vietnam, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Nepal, India sau Turcia.