In luna iunie a avut loc o importanta reuniune de lucru in orasul Deva, judetul Hunedoara, intre ambasadorii mai multor state asiatice printre care si excelentele lor, ambasadorii statelor Pakistan, Bangladesh si Vietnam cu reprezentanti ai Consilului Judeatean Huneadoara si cu oameni de afaceri romani in domeniul agriculturii.

Astfel, in cadrul reuniunii, s-au prezentat de catre distinsii ambasadori evolutia economiei ţărilor pe care le reprezintă, dar şi domeniile de interes în ceea ce priveşte colaborările viitoare. Una dintre temele de discutie a fost, desigur, posibilitatea ocuparii locurilor de munca din agricultura din Romaania de catre muncitorii straini asiatici.

Presedintele Consiliului Judetean Huneadoara, domnul Laurentiu Nistor, a aratat faptul ca institutia administrativa pe care o conduce intentioneaza sa acorde sprijinul necesar oamenilor de afaceri pentru a stabili si intari relatiile cu reprezentantii diferitelor state asiatice pentru a contribui la dezvoltarea economica a zonei.

De asemenea, recrutarea strainilor pentru domeniul agriculturii a fost adusa in discutie si de oamenii de afaceri romani prezenti la aceeasta reuniune, care au subliniat faptul ca angajarea strainilor este o solutie fezabila pentru fermierii romani, care se confrunta in continuare cu o lipsa cronica a fortei de munca in majoritatea domeniilor relationate cu agricultura.

Este important de retinut faptul ca atat ambasadorul Pakistanului, cel al Bangladeshului, chiar dar si ambasadorul Vietnamului au subliniat faptul ca doresc să stabilească relaţii cu oamenii de afaceri din Romania pentru a aduce forţa de muncă de care acestia au nevoie.

Cu premiza unor intalniri viitoare pe aceeasi tema, toti cei prezenti la aceasta intalnire de lucru  au apreciat discutiile purtate in cadrul acestei reuniuni dar si multiplele contacte stabilite pentru o mai buna deschidere catre piata asiatica a fortei de munca.

Angajarea strainilor din Asia este din ce in ce mai bine vazuta de catre angajatorii romani.  Cand sunt adusi muncitori asiatici intr-o companie, de cele mai multe ori se ridica standardul companiei, atat ca atitudine cat si ca disponibilitate. Muncitorii asiatici vin pentru a munci, iar spre deosebire de muncitorii romani sunt rareori indisponibili la serviciu.

Cuvantul de ordine este implicarea acestora pentru a indeplini cerintele si termenele limita de la serviciu, fara a solicita zile libere in mod repetat sau pentru probleme legate de familie, intrucat familiile lor se afla in tarile de origine. In mod deloc surprinzator, asiaticii au devenit indispensabili in multe companii din tara noastra.

Este important de retinut faptul ca salariul minim pentru cetatenii straini este in prezent la acelasi nivel cu salariul minim pentru cetatenii romani. In general, salariile din Romania sunt foarte acceptabile pentru muncitorii straini asiatici, care astfel au in plus entuziasmul de a lucra intr-o tara europeana unde beneficiaza de conditii de trai mai bune decat in tara de origine.

Beneficiind de ani de experienta in domeniul recrutarii strainilor pentru piata muncii din Romania, compania Working Market Agency este o firma de recrutare din strainatate cu un portofoliu solid si cu o experienta extinsa, care continua sa se dezvolte in fiecare an. Actionam rapid si cu profesionalism in relatia cu clientii nostri, pentru rezolvarea fructuoasa a problemelor angajatorilor romani legate de forta de munca.