Un fapt mai putin cunoscut in contextul actual este posibilitatea cetatenilor straini rezidenti in Romania de a avea acces la vaccinul impotriva covid-19 inca de la mijlocul lunii ianuarie.

Guvernul Romaniei a completat prin Hotararea Guvernului nr. 12 din 20.01.2021 strategia nationala de vaccinare, astfel incat dispozitiile legale privind vaccinarea impotriva covid-19 se aplica deopotriva si strainilor cu sedere legala pe teritoriul Romaniei”.

Practic, actul normativ acorda dreptul muncitorilor straini, care au permis de sedere temporara ori permanenta, sa acceseze campania de vaccinare. In etapa a II-a au putut sa o faca, prin intermediul angajatorului, cei care lucreaza in domenii esentiale. In etapa a III-a, fiecare muncitor strain se poate inscrie de unul singur pentru vaccinare.

In acest moment in tara noastra lucreaza in mod legal cateva zeci de mii de muncitori straini asiatici. Acestia activeaza in diverse domenii de activitate, iar angajatorii romani sunt multumiti de calitatea muncii si de atitudinea fata de munca a asiaticilor.

Recrutarea muncitorilor straini din tarile asiatice s-a dovedit a fi o solutie eficienta pentru angajarea unui personal serios, dedicat si orientat catre productivitatea muncii.  Procesul de recrutare si plasare a muncitorilor straini din Asia presupune, desigur, cunoasterea candidatului prin sustinerea unui interviu direct cu acesta si, dupa caz, sustinerea unor probe practice pentru demonstrarea experientei si priceperii in domeniul de activitate.

Muncitorii straini din Nepal sunt potriviti si calificati pentru locurile de munca din domeniul hotelier, restaurante, activitati casnice si de ingrijire, saloane de infrumusetare si in domeniul industrial sau chiar muncitori in constructii. Deopotriva, muncitorii din Bangladesh sunt angajati foarte buni in domeniul confectiilor textile, industria alimentara si industria usoara (ambalare, productie).

Punctul forte al muncitorilor straini din India dar si al celor din Turcia il reprezinta zona de constructii. Muncitorii din Sri Lanka sunt foarte potriviti pentru munca in strainatate in domeniul HoReCa, sectorul industrial si in domeniul textil.

Muncitorii vietnamezi sunt amabili, zambitori si maleabili, fiind potriviti pentru domeniul HoReCa, SPA, Wellness si hotelier. De asemenea, acestia sunt potriviti pentru sectorul constructiilor ca de exemplu muncitori in constructii si muncitori pe santier dar si in sectorul de productie sau in agricultura.

Recrutarea muncitorilor din Pakistan se axeaza, in principal, pe specialisti informaticieni, constructori, medici, ingineri şi alte categorii profesionale dar si locuri de munca in domeniul industriei textile, industriei producatoare si in constructii. Muncitorii pakistanezi detin excelente abilitati si calificari pentru a lucra in toate aceste domenii.

Compania Working Market Agency ofera servicii de recrutare si plasare forta de munca necalificata si calificata, conform necesarului resimtit din plin de companiile autohtone dupa exodul angajatilor romani din ultimii ani. Echipa noastra este formata din profesionisti cu o bogata experienta in identificarea omului potrivit la locul potrivit.