Avand in vedere exodul de neoprit al populatiei active din Romania spre alte tari in cautarea unui nivel de trai mai bun, angajatorii din Romania au din ce in ce mai multa nevoie de ajutor din partea strainilor.

Astfel, nu este deloc surprinzator faptul ca baremul anual de 20.000 de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania, valabil pentru anul 2019, care a fost stabilit la inceputul acestui an de Guvernul Romaniei si care vizeaza in special cetatenii din tari precum Vietnam, Nepal, sau Sri Lanka, a fost aproape de a fi atins inca de la jumatatea acestui an.

Pentru acest motiv, companiile romanesti dar si Inspectoratul General de Imigrari au cerut Ministerului Muncii, in luna iulie a anului curent, suplimentarea cu inca 10.000 de posturi. Solicitarea a primit un raspuns pozitiv din partea Guvernului Romaniei, care prin Hotararea de Guvern cu  nr. 634/2019 a aprobat ridicarea la 30.000 a numarului strainilor care pot intra pe piata muncii din Romania in cursul acestui an.

In prezent, in Romania sunt peste 15.000 de straini cu permis de şedere in scop de angajare. Numarul acestora va creste substantial in lunile urmatoare, avand in vedere ca au mai fost deja emise alte 14.000 de alte avize pentru angajare.

Cei mai multi straini lucreaza in Bucuresti, urmati de cei din Ilfov. Peste 4.000 dintre ei provin in principal din Vietnam, iar restul din Turcia, China sau Nepal.

La inceput, imediat dupa sosirea in Romania, limba romana este de neinteles pentru cei aproximativ 5.000 de straini care lucreaza in prezent numai in Capitala. Cu toate acestea, ei sunt nevoiti sa se adapteze indiferent de situatie. Este şi cazul lui Rames, un bucatar nepalez, care dupa doi ani de munca intr-un restaurant romanesc şi-a prelungit contractul.

Muncesc aici in bucatarie si e mai bine aici. Incetul cu incetul, inteleg mai bine romana”, spune el. Barbatul este decis sa invete cat mai bine pentru ca in Nepal are parinti si o sotie carora le trimite lunar bani. Aici castiga dublu fata de cat ar fi caştigat in tara natala.

Daca primesc 100 de lei in Nepal, aici este aproape dublu sau chiar mai mult si asta este bine pentru mine. In tara noastra, politica nu e foarte stabila si nu castigam un salariu potrivit, de aceea multi oameni tineri de la noi din tara se muta in alte tari”, susţine Rames.

Colegul sau, Lama, care este tot din Nepal, a ajuns in Romania anul acesta.  El declara ca amicul sau care lucreaza la o alta companie i-ar fi sugerat sa vina in Romania, deoarece aici sunt multi bani. Lama i-a ascultat sfatul si acum se afla in Romania, unde este multumit de salariul obtinut.

In conditiile actuale ale pietei muncii din Romania, compania Working Market Agency intermediaza aducerea fortei de munca din strainatate pentru piata romaneasca, venind astfel in mod activ in intampinarea necesarului de forta de munca al companiilor romanesti si contribuind deopotriva la deschiderea oportunitatilor de angajare in Romania pentru muncitori proveniti din afara spatiului UE.