Forumul Bucharest Food Summit a pus pe tapet soluţia angajării masive de lucrători din Asia, până când joburile din restaurante vor redeveni atractive pentru români.

50.000 de locuri de muncă sunt disponibile în hotelurile şi restaurantele din ţară, doar că, în negocierea dintre angajatori şi potenţialii angajaţi, nimeni nu vrea să cedeze.

La forumul bucureştean dedicat industriei ospitalităţii, specialiştii au arătat că, faţă de acum 4-5 ani, calitatea serviciilor din localuri a scăzut simţitor.

Patronii români spun că tinerii care vin la interviu cer din start salarii de peste 600 de euro pe lună, la fel ca afară.

400.000 de oameni lucrează, în România, în hoteluri şi restaurante şi e clar că deficitul de personal de 50.000 de angajaţi nu poate fi compensat peste noapte. Cea mai rapidă şansă de a controla acest neajuns este profesionalizarea celor deja prinşi în sistem. Iată un argument: un restaurant mare din Franţa are, în medie, 20 de angajaţi. În România, 50. Cu alte cuvinte, oamenii nu sunt folosiţi la adevărata lor valoare.

Este evident o luptă cum să-ţi poţi păstra oamenii cei mai valoroşi. Europa de Vest este un aspirator îndreptat spre România, până nu vom reuşi să avem veniturile aliniate către Germania. Piaţa este foarte dificilă, mai ales în zona de joburi slab plătite, fără pregătire şi fără experienţă”, spune Dragoș Petrescu, proprietarul unui lanț.

De fapt, specialiştii spun că insistenţa patronilor de a selecta oamenii după experienţa e o greşeală.

Toţi sunt obsedaţi de experienţă şi nu se uită cât trebuie la personalitatea celui în cauză şi la motivarea lui. Sunt multe situaţii în care experienţa aia de care aveţi nevoie se învaţă în câteva zile sau în câteva săptămâni”, explică George Butunoiu, evaluator restaurante.

Sursă: Stirile ProTv