Au trecut aproape trei decenii de la tranzitia sistemica si traim cu amaraciunea ca multe din cele promise, chiar de multi dintre noi cei direct implicati, sau multe din asteptari si nazuinte nu le-am realizat. Avem o vina colectiva pentru ca ne-am asumat o responsabilitate colectiva, dar imponderabile si lucruri imprevizibile au indoit vointa politica, au fortat-o la solutii care au rupt coerenta unui proces presupus corect.

De aceea trebuie sa ne concentram pe un model economic performant, propriu acestei tari, care nu poate fi nici o inventie absoluta, dar nici o copie a ceva care exista. Cred ca trebuie sa compunem un model din piesele pe care ni le ofera teoria economica, resursele acestei tari, poate cu achizitionarea unor inovatii de sustenabilitate, dar mai ales sa-i putem insufla viata prin increderea de care poate da dovada beneficiarilor lui, cetatenii acestei tari si partenerilor nostri cu care impartim povara integrarii si a globalizarii. Insist pe aceste aspecte, intrucat avem un ”caiet de sarcini” clar.

Asadar, sub egida ACADEMIEI ROMANE – Sectia Stiinte Economice, Juridice si Sociologie, in parteneriat cu AGER, AFER, ASE Bucuresti, INCE-AR, Romania Durabila si SAMRO, s-a tinut conferinta al carui nume este purtat de acest articol.

Tema dezbaterii: „Industrii ale prezentului si viitorului in Romania, bazate pe tehnologii la orizontul anilor 2040”.

Moderatorul conferintei a fost domnul Nicolae BADEA – Co-presedinte ACPR.

Printre speakerii principali se enumera:

-Dr.Ec.Constantin BOSTINA – Presedinte ASPES

-Iulian HORNET – Antreprenor, Inovator

-Ionel ROSU – Presedinte Departamentul Tinerilor Antreprenori UNPR

-Prof.univ.dr. Adrian CURAJ – Fost ministru al educatiei

 

Daca suntem de acord cu scopul modelului economic, fiind ancorat prospectiv in destinul Romaniei ca stat european angajat in cel mai mare proiect politic continental postbelic, atunci va trebui sa avem in minte mereu care a fost miza efortului de a deveni un stat membru al clubului reprezentat de UE. Pentru acest lucru ar trebui sa citim mereu macar preambulul Tratatului de Functionare a UE, la care suntem parte contractanta, fara a mai vorbi de restul acestuia care ne da o idee clara cum putem viabiliza propriul model economic de dezvoltare pentru a-l aduce la standardele UE.

Working Market Agency isi face prezenta simtita in cadrul conferintei prin propunerea importului de muncitori straini, fiind cea mai buna varianta de viitoru pentru suplimentarea factorului uman. Deficitul de forta de munca specializata este mare in toate domeniile. Propunem aducerea de muncitori din Vietnam si Pakistan, pentru a termina lucrarile in curs ale companiilor si pentru a completa necesarul de personal pentru obtinerea de viitoare proiecte.

Acest lucru favorizeaza atragerea de fonduri europene, ajutor pentru echilibrarea economiei romanesti si dezvoltarea industriei producatoare pentru expansiunea exporturilor bunurilor proprii.