Vietnamul este o tara asiatica situata la extremitatea estica a Peninsulei Indochina din care provine o parte semnificativa a muncitorilor straini in Romania. Capitala tarii este orasul Hanoi, dar cel mai populat oras este Ho Chi Minh, cunoscut și dupa fostul sau nume de Saigon.

Cu o populatie totala de 96 milioane de oameni, adica de aproape cinci ori populatia Romaniei si avand frontiera comuna cu China, autoritatile din Vietnam anunta ca nu au inregistrat pana acum niciun deces cauzat de COVID-19, iar numarul cetatenilor care s-au infectat cu noul coronavirus este de numai 271.

Rezultatele carantinei din aceasta tara au fost de-a dreptul impresionante si cu siguranta foarte eficiente. In aceste zile, în Vietnam au fost deschise toate magazinele şi restaurantele, dupa ce tara s-a aflat timp de o luna in carantina generala. Saptamana trecuta, odata ce rezultatele carantinei generale s-au dovedit a fi eficiente, autoritatile au ridicat restrictiile de circulatie si de distantare sociala stricta.

Aceste vesti sunt imbucuratoare, mai ales ca majoritatea muncitorilor in constructii sau muncitorilor pe santier proveniti din Asia, care lucreaza in cadrul companiilor romanesti, sunt muncitori vietnamezi.

In ultimii ani, multe companii romanesti au apelat cu succes la agentii de recrutare din strainatate pentru a angaja muncitori din strainatate. In contextul actual, o data cu incheierea starii de urgenta in tara noastra preconizata a avea loc in data de 15 mai si reluarea graduala a activitatii in majoritatea domeniilor de activitate, nevoia de forta de munca, in special calificata, va fi din nou o problema pentru multe companii.

Veniturile din munca din Vietnam se situeaza sub veniturile din tara noastra, acestea variind in functie de domeniul de activitate. In Romania, salariul minim pentru cetateni straini este acelasi cu salariul minim pentru cetateni romani, iar muncitorii vietnamezi sunt interesati de munca in strainatate care le poate aduce venituri substantial mai mari decat in tara de origine. La inceputul anului curent, salariul minim lunar net din Vietnam atingea valoarea de 172 euro.

Un alt motiv pentru care muncitorii vietnamezi sunt interesati de ofertele de locuri de munca din tara noastra il reprezinta conditiile decente de cazare a muncitorilor straini.  De exemplu, in tarile din Golf precum Emiratele Arabe Unite, Qatar sau Bahrain, conditiile de cazare sunt sub nivelul celor din tara noastra, la care se adauga climatul extrem de calduros din acele tari.

Intrebati despre caracteristicile muncitorilor vietnamezi, antreprenorii romani au precizat ca acestia se disting ca fiind amabili, zambitori, maleabili, productivi, eficienti si responsabili. In plus, acestia consuma rar alcool, nu absenteaza de la locul de munca, sunt incadrati pentru un contract de munca cu o durata de cel putin doi ani iar majoritatea au varsta cuprinsa intre 25-40 de ani.

Pornind de la ideea de a furniza cele mai bune servicii din domeniul recrutarii si plasarii de forta de munca din strainatate pentru piata muncii din tara noastra, compania Working Market Agency ofera servicii de plasare personal strain din Vietnam si din alte tari din Asia in domenii variate, de la personal calificat pentru hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare si masaj sau forta de munca pentru agricultura si sectorul industrial in domeniul textil si al constructiilor.