Marea criza de la Marea Neagra

„Eu voi fi barmanul”

„Unde sunt angajatii? Vreau sa apelez la o firma de recrutare sa iau asiatici pentru ca nu te mai intelegi cu romanii.”  – Patron afacere de pe litoralul romanesc in 2019.

In anul 2019 tot mai multi angajatori se trezesc in fata singurei solutii viabile pentru a-si pastra afacerea pe linia de plutire – angajarea de personal din Asia. Litoralul romanesc se confrunta cu cea mai mare criza de forta de munca din ultimele decenii, unde cei mai fericiti angajatori au ajuns doar la 20% lipsa de personal per unitate conform organigramei.

Oamenii din bucatarie au ajuns sa se perfectioneze in toate domeniile, desi la baza sunt bucatari sau ospatari, au ajuns sa le faca pe toate, munca pe care un salariu de 3200 de lei/cartea de munca nu o poate acoperi.

Conform Institutului National de Statistica, media anuala fireasca a perioadei este de 90-95 de salariati per afacerile de marime medie, realitatea reflectand doar un numar de 50-55 activi, locurile vacante urmand a fi ocupate de muncitori din Vietnam, Sri Lanka sau Nepal.

Din perspeciva salariatilor, cea mai mare problema ramane in continuare salariul oferit, ce nu atinge nici macar 25% din nivelul european coroborat cu atitudinea patronilor fata de angajati.

Conform angajatorilor care dau anunturi peste anunturi in mica publicitate, lucru care acum 5-6 ani nu se intampla pentru ca angajatii veneau singuri si cereau un loc de munca, romanii care raspund acestor anunturi au doar o singura intrebare: „cat dai?(salariu)”. Aceasta criza majora ii face pe antreprenori sa se teama ca doar afacerile mici de familie ar mai putea rezista, afacerile unde te ajuta familia, insa acest lucru nu aduce niciun beneficiu dezvoltarii litoralului romanesc. Din pacate, angajatorii au ajuns sa angajeaze orice ( in bucatarie – fosta femeie de serviciu ), chiar si asa in weekend nu se face fata.

Conform zicalei „Think big, think ahead of your time”, marile hoteluri deja isi cauta forta de munca din Asia pentru anul viitor. Acestia au ajuns la concluzia ca angajatii din Vietnam, Pakistan, Nepal si Sri Lanka, pe langa avantajul salariului, pun pasiune si lucreaza mult mai responsabil si recunoscator decat angajatii romani.