Angajatorii romani din industria HoReCa au parte de o competiţie puternică din partea operatorilor din străinătate, care au nevoie urgent de forţă de muncă şi care plătesc, totodată, salarii mai mari decât cele din ţara noastră.

Astfel, directorii de hoteluri din tara noastra au observat faptul ca există o migraţie masivă de personal calificat de cetăţenie română care au ales munca in strainatate, salariul fiind un factor determinant pentru aceasta optiune.

Practic, in acest moment, nu exista companie din domeniul HoReCa in tara noastra care sa nu se confrunte cu problema lipsei de personal. Cu toate ca pandemia nu s-a incheiat, turismul a repornit in tromba in aproape toate tarile Europei, in plus s-au reluat calatoriile cu vasele de croazieră şi avem astfel o migraţie de personal calificat de cetăţenie română care îşi caută de lucru şi pleacă.

Pe de alta parte, o alta observatie importanta este aceea ca, in ultimul timp, zborurile dinspre Qatar sau Emiratele Arabe Unite catre Romania sunt pline in proportie de 30% cu muncitori asiatici din diverse tari asiatice care vin sa lucreze in tara noastra. Acest fapt nu este deloc intamplator, deoarece recrutarea strainilor din Asia a devenit metoda traditionala si de departe cea mai eficienta pentru obtinerea angajatilor doriti pentru desfasurarea activitatilor economice lovite de criza de personal.

Este demn de mentionat faptul ca daca cetatenii romani vizeaza tarile Occidentului pentru salarii mai bune, pentru acelasi motiv muncitorii straini asiatici sunt atrasi de munca in strainatate in tara noastra. Salariul minim pentru cetatenii straini este la acelasi nivel cu salariul minim pentru cetatenii romani, iar salariile din Romania sunt de obicei atragatoare pentru muncitorii asiatici.

In afara salariului, un alt actor determinant este digitalizarea, anume faptul ca muncitorii straini comunica digital cu membri familiei din tara de origine si chiar le pot trimite acestora sume de bani in mod aproape instant, prin intermediul serviciilor de transfer de bani online.

In ceea ce priveste tarile de provenienta a muncitorilor straini asiatici pentru domeniul HoReCa va recomandam muncitorii din Nepal, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, India, Vietnam sau Turcia. Obisnuiti cu atentia si disciplina dar si cu aromele deosebite si cu o experienta vasta dobandita in prepararea mancarurilor cu specific local sau international, cameristele, bucatarii sau ospatarii din Asia sunt o resursa pretioasa pentru orice afacere de tip HoReCa.

Multi angajatori romani au ramas surprinsi de atitudinea pozitiva a angajaților asiatici in domeniul HoReCa. Indiferent ca vorbim despre bucatari, ajutor de bucatar. ospatar sau spalator de vase, acestia sunt caracterizati de rapiditate si eficienta in activitate. Daca angajati personal asiatic, veti beneficia de resurse umane extrem de valoroase si stabile.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare a fortei de munca din strainatate care vine in ajutorul angajatorilor romani din domeniul HoReCa precum si din alte domenii si sectoare de activitate in vederea angajarii strainilor din spatiul non-UE. Experienta indelungata si profesionalismul desavarsit ne recomanda si ne pozitioneaza in topul companiilor romanesti de recrutare si plasare de forta de munca din spatiul non UE.