Masurile economice si sociale adoptate in urma instituirii starii de urgenta la nivel national pentru prevenirea diseminarii accelerate a COVID-19 au deja un impact important asupra mediului de afaceri dar si asupra locurilor de munca si muncitorilor straini din Romania. Cu toate acestea, mesajul transmis de inalti oficiali ai Guvernului Romaniei este acela ca domeniile vitale ale economiei, cum ar fi sectorul constructiilor, trebuie sa functioneze.

Conform site-ului www.bursa.ro, domnul Ion Stefan, Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, a precizat, in cadrul unei recente sedinte a Guvernului, faptul ca pana in prezent ministerul pe care il conduce nu a inchis niciun santier, iar Compania Nationala de Investitii si Agentia Nationala a Locuintelor isi continua lucrarile, urmand ca banii sa fie achitati tuturor constructorilor.

In acelasi context, domnul Lucian Bode, Ministrul Transporturilor, a solicitat constructorilor sa mentina deschise santierele si sa execute in termen lucrarile, cu respectarea masurilor de protectie a muncitorilor in constructii. Practic, singurele santiere care au fost inchise in Bucuresti, prin directiva administrativa, sunt doar cele aflate in subordinea Primariei Capitalei.

Cele mai multe santiere raman in continuare deschise inclusiv in tari precum SUA, Spania sau Franta, tari care sunt printre cele mai grav afectate de pandemia coronavirusului. In Romania, santierele sunt in continuare deschise, cu respectarea indicatiilor autoritatilor privind normele sanitare si de igiena necesare impiedicarii raspandirii virusului, precum si pastrarea distantei de 1,5-2 metri intre muncitorii de pe santier.

Pe santierele din tara noastra lucreaza in prezent foarte multi muncitori straini din tarile asiatice, in special muncitori vietnamezi dar si muncitori din Turcia, Sri Lanka, India, Pakistan sau Nepal. Extrem de harnici si eficienti, acestia privesc munca in strainatate ca pe o oportunitate si contribuie in mod determinant la realizarea si predarea la timp a lucrarilor de constructii din tara noastra. Cei mai multi dintre ei sunt increzatori si continua sa lucreze in mod normal.

Muncitorii straini in constructii au putine motive de ingrijorare. Antreprenorii romani au explicat faptul ca pe santier exista riscuri mici de raspandire a coronavirusului. Santierul este un spatiu deschis, in aer liber, unde muncitorii pe santier, chiar si in numar de peste 100, nu se afla in contact apropiat unul cu celalalt. Muncitorii in constructii vin la locurile de munca devreme, se lucreaza in ture, poarta masti de protectie si folosesc dezinfectant.

Este incurajator faptul ca sectorul constructiilor continua activitatea. Multi antreprenori din domeniul constructiilor au mentionat ca vor continua sa realizeze angajari de straini proveniti din tarile asiatice pentru proiectele aflate in derulare si pentru cele viitoare, cu conditia ca santierele sa ramana deschise si in contextul masurilor concrete luate in continuare de Guvern,

 

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare a fortei de munca din strainatate care este mereu alaturi de Dumneavoastra, oferindu-va in permanenta cele mai bune solutii de recrutare si plasare a muncitorilor straini din spatiul non-UE in domeniul constructiilor.