Muncitorii straini din Romania provin din tari diverse din punct de vedere etnic si cultural si sunt adeptii unor confesiuni variate. Traditiile sunt insa respectate chiar si departe de tara natala. Pentru muncitorii din tarile predominant musulmane cum ar fi Turcia, Pakistan sau Bangladesh, una dintre sarbatorile religioase importante este Eid al-Adha sau Sarbatoarea Sacrificiului.

In esenta, Sarbatoarea Sacrificiului (Eid al-Adha)  reprezinta cea mai importanta sarbatoare din calendarul musulman, alaturi de Sarbatoarea Ruperii Postului (Eid al-Fitr). Sarbatoarea Sacrificiului are loc anual in luna Dhu’l-Hijjah, ultima luna a calendarului islamic si dureaza patru zile. In acest an, Sarbatoarea Sacrificiului are loc in perioada 30 iulie – 3 august.

Aceasta sarbatoare se petrece de obicei in compania familiei, a prietenilor si a celor apropiati si de multe ori implica un schimb de daruri sau participarea la donatii in scopuri caritabile. Este important de retinut faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat de curand un ghid continand recomandari de buna practica pentru evitarea raspandirii coronavirusului in contextul reuniunilor sociale cu ocazia acestei sarbatori.

Pentru tara noastra, recrutarea si plasarea muncitorilor din Pakistan, Turcia sau Bangladesh inseamna rezolvarea unei probleme cronice legate de forta de munca. In Romania putem intalni muncitori straini originari din aceste tari in foarte multe domenii de activitate precum constructiile, agricultura, industria confectiilor, sectorul de productie, sectorul auto sau in domeniul activitatilor de ingrijire si asistenta.

Importanta si utilitatea muncitorilor straini pentru economia Romaniei a fost subliniata si de domnul Nicolae Goia, ambasadorul Romaniei in Republica Islamica Pakistan. In repetate ocazii, domnia sa a subliniat faptul ca muncitorii pakistanezi ar putea acoperi ofertele de locuri de munca de pe piata muncii din Romania inclusiv in domenii calificate precum specialisti IT, muncitori in constructii, medici, ingineri si alte categorii.

Working Market

In ceea ce priveste muncitorii din Bangladesh, acestia sunt angajati ca muncitori in constructii si sunt angajati si in fabrici, in domeniul productiei. Sunt muncitori productivi si cu o atitudine de respect fata de munca, seriozitatea fiind atuul principal al acestora.

Cei mai numerosi muncitori straini din Romania in baza contractelor de munca active inregistrate in tara noastra in anul 2020 sunt muncitorii din Turcia, cu 5794 de contracte de munca active inregistrate oficial la inceputul anului 2020. Domeniul principal de activitate pentru muncitorii turci din tara noastra il reprezinta sectorul constructiilor, dar acestia pot fi intalniti si in sectorul alimentatiei publice cum ar fi restaurante, terase si fast-food-uri.

Munca in strainatate reprezinta o oportunitate pentru muncitorii straini asiatici, iar conform unui recent sondaj un procent de 76% dintre angajatorii romani i-au caracterizat pe acestia drept profesionisti, seriosi si focusati pe munca. In pofida restrictiilor, muncitorii straini asiatici continua sa soseasca in Romania, fiind foarte interesati de locurile de munca din Romania.

Agentia de recrutare a fortei de munca din strainatate Working Market Agency recruteaza muncitori calificati, semicalificati si necalificati din Asia, din zone precum Turcia, Bangladesh, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, India sau Vietnam. Experienta companiei noastre si a angajatorilor din Romania confirma pe deplin avantajele si beneficiile angajarii strainilor din tarile asiatice pentru domenii variate de activitate din Romania.