„A te hrani cu putin orez, a bea apa, a-ti sprijini capul pe bratul indoit inseamna adevarata stare de multumire”, spune un vechi proverb chinezesc. Si nu doar chinezii apreciaza un stil de viata linistit si echilibrat dar si multe alte populatii asiatice, din randul carora provin muncitorii straini asiatici din Romania.

Conform legii in vigoare, muncitorii straini care lucreaza in Romania au drepturi egale cu cei romani, in ceea ce priveste legislatia muncii. Salariul minim pentru cetatenii straini este la acelasi nivel cu salariul minim pentru cetatenii romani.

La acordarea permisului de sedere, cetatenii straini vor primi un CNP – cod numeric personal – care se acorda o singura data, indiferent de numarul de intrari sau de perioada de timp petrecuta de acestia pe teritoriul Romaniei. De asemenea, ei vor fi inscrisi in sistemul asigurarilor publice de sanatate si au posibilitatea inscrierii la un medic de familie si de a beneficia de servicii medicale de urgenta.

In ceea ce priveste petrecerea timpului liber, muncitorii straini asiatici, intrucat au venit in Romania pentru munca in strainatate, prefera sa nu iasa foarte mult in evidenta. Astfel, pe cat sunt de activi in orele de lucru, pe atat sunt de discreti in timpul liber, multi preferand compania retelelor de socializare pentru a putea conversa cu familiile si prietenii din tarile de origine.

Cand se decid totusi sa mearga in oras, in timpul liber, ies de obicei pentru a face cumparaturi la supermarket sau pentru a merge la mall. Asiaticilor le plac mult mall-urile si shopping-ul, gadget-urile si ultimele noutati din tehnologie. Si pentru ca a face selfie si a fi pe retelele de socializare sunt lucruri foarte la moda in randul tinerilor, nici asiaticii nu stau departe de astfel de activitati.

In plus, pentru ca sunt pasionati de gatit, ori de cate ori au posibilitatea, muncitorii straini asiatici se strang in mici grupuri pentru a gati sau manca impreuna in stilul specific si pentru a se simti mai apropiati de radacini. Ca parte din procesul de acomodare si integrare, ei isi invita colegii romani pentru a afla mai multe despre traditiile culinare ale tarii natale.

Recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici in Romania a dovedit faptul ca reprezinta solutia salutara nu doar pentru mentinerea ci si pentru cresterea multor afaceri din foarte multe domenii, sectoare si industrii. Asiaticii sunt seriosi, responsabili si muncitori. Pe drept cuvant, orice antreprenor si-ar dori sa aiba asemenea angajati, motiv pentru care angajarea strainilor prinde contur din ce in ce mai mult si in tara noastra.

Munca in strainatate reprezinta o oportunitate pentru muncitorii straini asiatici, iar conform unui sondaj publicat recent un procent de 76% dintre angajatorii romani i-au caracterizat pe acestia drept profesionisti, seriosi si focusati pe munca. Muncitorii din tarile Asiei continua sa soseasca in Romania, acestia fiind foarte interesati de locurile de munca din Romania.

Agentia de recrutare a fortei de munca din strainatate Working Market Agency recruteaza muncitori calificati, semicalificati si necalificati din Asia, din tari precum Turcia, Bangladesh, Pakistan, Nepal, Sri Lanka, India sau Vietnam. Experienta companiei noastre si a angajatorilor din Romania confirma pe deplin avantajele si beneficiile angajarii strainilor din tarile asiatice pentru domenii variate de activitate din Romania.