Dupa cum era de asteptat, sub presiunea neocuparii locurilor de munca din majoritatea domeniilor de activitate, Guvernul a elaborat un proiect de Hotărâre prin care propune suplimentarea numărului de lucrători nou-admişi cu încă 10.000 de muncitori străini extracomunitari.

Astfel, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1133/2020 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2021.

Din contingentul de 25.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2021 stabilit prin H.G. nr. 1133/2020, până la data de 30 iunie 2021 la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost deja eliberate un număr de 14.066 avize de angajare (reprezentând 56,3% din total), fiind, totodată, în curs de soluţionare un număr de 2.122 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare.

Este important de retinut faptul ca potrivit datelor furnizate de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dacă în perioada ianuarie-mai 2020, numărul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori era de 156.085, pentru aceeaşi perioadă a anului 2021 numărul total de locuri de muncă vacante este de 160.405 (în creştere cu 2,77% faţă de perioada similară din anul 2020), din care 29.995 locuri de muncă vacante pe termen lung.

Prin urmare, muncitorii straini asiatici, atat de folositori pentru economia romaneasca in acest moment, vor putea in continuare sa fie recrutati pentru companiile din Romania, acestia fiind foarte solicitati de catre angajatorii din Romania pentru diferite domenii cum ar fi muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in agricultura, muncitori in domeniul productiei sau pentru servicii de ingrijire si curatenie.

Working Market Agency

Cei 10.000 de străini care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşaţi în România, urmare suplimentării pentru anul 2021 a contingentului de lucrători nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România, ar reprezenta aproximativ 0,17 din numărul salariaţilor activi, care, la sfârşitul lunii mai era de 5.625.089, potrivit datelor publicate de Inspecţia Muncii.

Strainii cu sedere legala pe teritoriul Romaniei pot fi incadrati in munca pe teritoriul tarii noastre numai in baza avizului de angajare eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrari, obţinut de angajatorii romani in condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 25 din 26 august 2014.

In continuare, toate previziunile arata ca numarul muncitorilor straini in Romania va creste, situatia fiind alimentata de necesarul crescut de forta de munca in Romania cat si de fenomenul de emigrare al cetatenilor romani de varsta activa spre tari mai dezvoltate din UE sau din afara acesteia.

In acest context, reamintim faptul ca agentia de recrutare din strainatate Working Market Agency, realizand și implementand un program profesionist de intermediere, selectie si aducere in Romania de personal calificat și necalificat din Vietnam, India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Turcia, Nepal si din alte zone non UE, se ocupa inclusiv de intocmirea si depunerea dosarelor pentru obtinerea documentelor necesare angajarii strainilor.