Este un adevar demonstrat pe parcursul ultimilor ani faptul ca provocarile pe care le aduce globalizarea in intreaga lume nu ocolesc nici tara noastra. Companiile romanesti si straine prezente in tara noastra intampina dificultati din ce in ce mai mari de a gasi muncitori calificati si necalificati pentru ocuparea locurilor de munca.

Trend-ul pe piata muncii este angajarea strainilor, din care se remarca recrutarea si plasarea  muncitorilor straini asiatici. Acesti muncitori straini reprezinta o solutie pentru orice tip de activitate din tara noastra, in special in domeniul constructiilor. Chiar si tari ca Germania, Franta si Anglia se confrunta cu scaderea numarului de persoane disponibile pentru angajare.

Aceasta situatie este generata pe de o parte de scaderea natalitatii, de problemele demografice, dar si de orientarea oamenilor spre anumite meserii, in special spre cele ce presupun munca de birou. Muncitorii in agricultura, muncitorii in constructii, muncitorii pe santier sau cei care presteaza meserii care implica munca fizica sunt dificil de gasit pretutindeni in Europa in acest moment. De exemplu, dupa Brexit, in Marea Britanie va fi o mare problema gasirea muncitorilor in agricultura, existand deja semnale serioase in aceasta directie.

In Spania si Italia, precum si in Germania, cetatenii proprii ai acestor tari nu isi doresc locurile de munca la adunat de capsuni sau cele din legumicultura. Aceste locuri de munca sunt considerate slab platite de cetatenii occidentali, insa au devenit locuri de munca pentru straini proveniti din sud-estul Europei sau din Asia.

Romania, pe de alta parte, este o piata foarte buna de ocupare a unui loc de munca pentru muncitorii straini asiatici. Acestia sunt recunoscuti pentru seriozitatea lor, pentru eficienta in munca si pentru beneficiile excelente pe care le aduc companiilor angajatoare pe termen mediu si lung.

Muncitorii straini asiatici provin dintr-o cultura unde programul de lucru este respectat si este tratat foarte serios, existand doar pauza de masa, neexistand alte intervale de socializare sau de rezolvare a diverselor probleme personale in timpul perioadei de lucru. Acestia pretuiesc munca in strainatate si scopul lor este sa munceasca, sa castige bani pe care sa ii trimita acasa si sa ii multumeasca pe cei din conducerea companiei la care ei sunt angajati.

Romania a devenit o atractie principala pentru muncitorii din Asia (muncitori din India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Turcia sau Vietnam), deoarece in tara noastra exista o mare varietate de activitati si zone de productie, de la sectorul constructiilor la domeniul ingrijiirii si asistentei sau IT. Mai mult, proiectele intreprinse de dezvoltatori sau chiar de companii straine in tara noastra sunt unele de amploare care necesita angajari si ocuparea locurilor de munca.

In general, un muncitor din Asia vine in Romania sa lucreze pentru un contract cu durata de doi ani, iar ceea ce el ofera la locul de munca este apreciat de angajator. In acest moment, in Romania nu exista diferenta intre salariul minim pentru muncitori straini si salariul minim pentru cetateni romani, astfel incat un angajator poate sa opteze pentru angajarea unor muncitori productivi, seriosi si responsabili, astfel cum sunt muncitorii straini asiatici.

Agentia de recrutare si plasare a fortei de munca din strainatate Working Market Agency isi continua cu succes activitatea in domeniul recrutarii personalului strain asiatic, oferind astfel sprijinul necesar angajatorilor romani care se afla in cautare de solutii de personal.