Conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), in primele cinci luni ale acestui an industria mobilei a raportat un numar de circa 57.000 de angajati, in scadere cu 4.000 de angajati fata de aceeasi perioada a anului 2017.

Situatia nu este deloc imbucuratoare daca luam in calcul faptul ca industria mobilei reprezinta unul dintre putinele sectoare ale economiei Romaniei aflate pe excedent comercial, fiind un domeniu de traditie pentru tara noastra in ceea ce priveste exporturile de bunuri si marfuri.

Companiile romanesti producatoare de mobila au onorat in cursul anului 2018 comenzi venite din afara granitelor tarii in valoare de peste 2,3 miliarde de euro. Astfel, 85% din productia de mobila din Romania este destinata exportului, context in care presiunea generata de lipsa fortei de munca din sectorul de productie este resimtita tot mai acut de aceste companii.

Un puternic semnal de alarma in acest sens a fost emis de presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), doamna Aurica Sereny, care arata ca tinerii romani vin si se angajeaza, invata meserie si apoi pleaca la fabricile din strainatate. Mai mult, sustine domnia sa, ne aflam in situatia in care multe firme au comenzi dar nu le pot onora, iar alte firme care nu au comenzi intampina oricum dificultati pentru a gasi angajati in situatia in care primesc comenzi.

De altfel, in mod deloc suprinzator, productia de mobila din Romania a scazut numai pe parcursul acestui an cu aproximativ 10%, in principal din cauza lipsei de forta de munca si al cresterii salariilor, dar si ca urmare a lipsei materiei prime si a instabilitatii manifestate pe plan local si in tarile importatoare de mobila fabricata in Romania. Cele mai afectate de scaderea productiei sunt fabricile mici care produceau mobila la comanda si cele care produceau mobila din materiale rasinoase pentru export.

In acest context, la fel ca in cazul altor sectoare ale economiei care se confrunta cu aceasta problema, o solutie viabila la criza fortei de munca din industria mobilei ar putea-o reprezenta aducerea muncitorilor din strainatate.

Compania Working Market Agency, dezvoltand solutii de recrutare a personalului din afara Romaniei pentru piata muncii din Romania, vine si in sprijinul angajatorilor din industria mobilei prin aducerea de forta de munca pentru completarea necesarului de personal calificat sau necalificat din acest domeniu cu traditie al economiei romanesti.