Statisticile recente privind situatia din anul 2018 au aratat faptul ca Romania a fost tara UE cu cel mai mare procent al populatiei active (20-64 de ani) care munceste in strainatate.

Astfel, in conformitate cu datele oficiale puse la dispozitie de Eurostat, nu mai putin de 21,4% dintre romanii aflati in grupa de varsta activa (20-64 de ani) lucreaza in afara tarii lor de origine, cu mult mai mult decat in cazul Croatiei (15,4%), Lituaniei (14,5%), Portugaliei (13,6%), Bulgariei (13,3%) sau Letoniei (11,8%).

La nivelul intregii Uniuni Europene, desi in crestere, fata de nivelul de 2,7% atins in anul 2008,  media asa-numitilor “cetateni mobili” a fost in anul 2018 de numai 3,9%, adica de peste 5 ori mai mica decat in cazul Romaniei.

Deloc surprinzator, cele mai mici valori s-au inregistrat în Germania (1%) și Marea Britanie (1,1%). In total, au fost opt tari membre care s-au situat sub media Uniunii de 3,9%.

 

In egala masura, Romania a ocupat primul loc si in ceea ce priveste numarul persoanelor de varsta activa (20-64 de ani) plecate din tara, cu peste 2,5 milioane de persoane. Urmeaza la mare distanta Polonia (peste 1,6 milioane persoane) si Italia (peste 1,1 milioane persoane).

Din nefericire, tara noastra ocupa primul loc in UE si in ceea ce privește trendul plecarilor din tara prin raportare la populatia tarii, cu un spor pe parcursul ultimilor zece ani de 11,8 puncte procentuale (pp). In urma Romaniei si in conditii comparabile, s-a situat Lituania (7,9 pp), Letonia (7,7 pp) și Bulgaria (7,7 pp).

Asadar, datele Eurostat scot in evidenta amploarea majora a fenomenului care afecteaza in mod sever disponibilul de forța de munca din țara, incasarile bugetare și sistemele de protectie sociala.

Criza de pe piata fortei de munca este tot mai acerba. Companiile cauta solutii noi pentru a-si putea desfasura activitatea. In contextul in care politicile guvernamentale de incurajare a revenirii in tara a cetatenilor romani de varsta activa, plecati sa munceasca in strainatate, nu au dat nici pe departe rezultatele preconizate, ultima solutie consta in aducerea de muncitori din tarile non UE.