Angajarea strainilor din tarile asiatice este o metoda actuala de ocupare a locurilor de munca vacante din domenii diverse de activitate ale companiilor din Romania. Piata muncii este una dinamica iar angajatorii romani nu gasesc in tara suficienti oameni pentru desfasurarea activitatii in cadrul companiilor.

Foarte multi proprietari de afaceri din Romania se intreaba, pe buna dreptate, care este durata procedurilor de recrutare a muncitorilor asiatici, de la momentul selectiei candidatilor si pana la data cand acestia ajung in tara noastra pentru a semna contractul individual de munca.

In rezumat, procesul de recrutare incepe cu primul pas pe care l-ar putea face companiile ce doresc să angajeze personal din Asia, acesta fiind semnarea contractului cu firma noastra de recrutare din strainatate. Urmează crearea profilului candidatilor in baza fisei postului pusa la dispozitie de angajator, selecția CV-urilor, sustinerea interviurilor online cu candidatii selectati si alegerea de catre angajator a celor doriti pentru angajare.

In continuare, se va solicita emiterea avizului de muncă în România de catre Inspectoratul Judetean pentru Imigrari, avizul de muncă fiind apoi expediat în țara de proveniență a angajatului pentru obținerea vizei de lungă ședere în scop de muncă.

În final, după sosirea angajatului în România, se poate semna contractul individual de munca si activitatea poate incepe chiar de la semnarea contractului, insa cu toate acestea trebuie obținut si permisul de ședere temporară.

Group of professional construction workers in new house. Renovation.

Toate operatiunile mai sus mentionate urmeaza un curs stabilit de legislatia in domeniul imigratiei aflata in vigoare. Astfel, recrutarea muncitorilor straini asiatici inseamna in mod obligatoriu obtinerea unor documente anume emise de autoritati, fapt ce presupune concursul unor institutii.

Asadar, in drumul catre obtinerea documentelor prevazute de lege, se vor vizita institutii precum Inspectoratul Judetean de Imigrari, ambasadele si oficiile consulare ale Romaniei, Agentia Judeteana a Ocuparii Fortei de Munca, birourile de cazier judiciar, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Registrul Comertului sau birourile de traduceri legalizate.

In mod curent, durata procedurilor de recrutare si plasare a muncitorilor straini asiatici este de aproximativ 4 luni, dar poate fi si mai scurta de atat in cazul in care nu se pierde timp inutil iar procedura este realizata de profesionisti in servicii de recrutare.

Muncitori in constructii, muncitori pe santier, muncitori in agricultura, personal pentru domeniul HoReCa sau pentru zona industriala, personal pentru curatenie, menaj si ingrijire, sunt doar cateva dintre posibilitatile de angajare a strainilor din Asia.

Cunoasterea legislatiei si experienta in recrutarea strainilor, de la momentul selectiei candidatilor si pana la etapa angajarii si chiar post-angajare, va face cu siguranta diferenta, minimizand durata totala a procedurii de recrutare si avand totodata garantia ca intregul proces se desfasoara in conditii de legalitate.

Agentia de recrutare si plasare a fortei de munca din strainatate Working Market Agency este o companie specializată în recrutarea personalului din Asia, pentru diverse domenii de activitate, și un partener de încredere pentru orice tip de afacere. Prin buna cunoaștere a cadrului legislativ ce reglementează șederea și munca cetățenilor străini în România, oferim angajatorilor servicii complete de recrutare a strainilor și de plasare a forței de muncă.