Fenomenul de emigrare a populatiei care determina lipsa de personal pentru ocuparea locurilor de munca nu are loc numai in tara noastra, astfel incat si alte tari est-europene se confrunta in prezent cu dificultati majore privind forta de munca disponibila.

In Ungaria, guvernul maghiar lupta impotriva migratiei de ani de zile, susţinand ca strainii le fura locurile de munca ungurilor. In realitate, deficitul de forta de munca este o problema din ce in ce mai acuta desi guvernul incearca sa atraga pensionari şi mame inapoi pe piata muncii In anul 2019, circa 75.000 de permise de munca au fost eliberate pentru persoane din alte tari, cele mai multe pentru ucraineni. Insa Ungaria a primit si muncitori straini din Vietnam, China, India şi chiar Mongolia. Spre comparaţie, in 2015, au fost eliberate doar 13.000 de permise.

In Cehia, muncitorii din strainatate au reprezentat anul trecut 13% din forţa de munca totala din aceasta tara. In 2010, procentul se situa la numai 6%. In decursul ultimului deceniu, numarul muncitorilor straini de pe piata locala a inregistrat mai mult de o dublare. Economia ceha este din ce in ce mai dependenta de forta de munca straina, scrie radio.cz. Din cauza somajului situat la un minim record, firmele din Cehia au dificultati in a atrage muncitori straini si au pus presiune pe guvern sa majoreze cotele de muncitori din tari aflate in afara UE.

In Croatia, una dintre cele mai importante ramuri ale economiei croate, industria turistica, a facut un apel catre Guvernul de la Zagreb sa permita recrutarea si plasarea mai multor muncitori straini in tara. Ideea este de a obtine personalul de care are nevoie industria turistica in baruri şi restaurante in perioada de varf a sezonului estival, deoarece tara depinde de veniturile generate de industria turistica in timpul verii, in conditiile in care aceasta industrie contribuie cu aproape 20% la Produsul Intern Brut.

Jumatate de milion de lucratori croati au disparut de pe piata muncii in ultimul deceniu, incepand cu 2008, a scris la 15 ianuarie 2020 cel mai important cotidian economic din Zagreb, „Poslovni Dnevnik”. Daca nu se vor realiza angajari de straini, in actuala criza demografica, Croatia pur şi simplu nu mai poate merge mai departe. De altfel, pentru anul 2019, Croatia a majorat numarul permiselor pentru muncitorii straini pana la 65.100 de la 38.769 in anul 2018. Cota referitoare la muncitorii straini in industria turismului a fost majorata pana la 15.611 de la 8.930 in 2018.

 

In linie cu situatia regionala, angajatorii din Romania resimt in mod acut lipsa fortei de munca, iar din acest motiv recrutarea si plasarea de muncitori straini in Romania a devenit o necesitate pentru mentinerea si dezvoltarea afacerilor.

 

Compania Working Market Agency este o agentie de recrutare forta de munca care recruteaza forta de munca din strainatate pentru Romania, convinsi fiind ca muncitorii straini pot inlocui munca romanilor plecati in strainatate. Procesul anevoios al angajarii unor cetateni straini non-UE este simplificat de echipa noastra, oferindu-va posibilitatea sa selectionati cei mai buni candidati. Angajarea muncitorilor straini este de-acum mult mai simpla, iar dedicarea noastra fata de fiecare client in parte ne pozitioneaza in topul celor mai cautate agentii de recrutare si plasare de personal strain.