Au trecut deja aproape 6 luni de la data cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat in mod oficial pandemia de coronavirus, marcand astfel momentul impunerii de restrictii de catre majoritatea statelor lumii cu impact direct asupra pietei muncii si asupra locurilor de munca pentru straini.

Aparitia noului coronavirus a facut ca multi dintre conationalii nostri, plecati sa munceasca in alte parti ale lumii, sa se reintoarca in tara, insa nu in mod definitiv ci numai temporar. Pandemia de coronavirus a avut un cuvant important de spus asupra economiei nationale si asupra ofertelor de locuri de munca.

Odata cu reluarea colaborarilor intre state, relaxarea masurilor de distantare sociala si nevoia fortata a oamenilor de a invata sa traiasca cu noul virus, companiile de pe piata romaneasca au inceput sa apeleze din nou la serviciile de recrutare si plasare de muncitori straini pe care le ofera agentiile de recrutare de forta de munca.

Sectorul constructiilor resimte in continuare cel mai mult lipsa fortei de munca. Reprezentantii acestui domeniu avertizeaza cu privire la problemele cu care se confrunta din cauza lipsei personalului. Deficitul de muncitori in constructii nu a fost acoperit nici pana in prezent, chiar daca Guvernul a plafonat salariul minim brut lunar in constructii la suma de 3.000 de lei.

Constructorii au nevoie atat de muncitori in constructii specialisti cat si de muncitori pe santier, meseriasi sau muncitori necalificati. Muncitorii straini asiatici, de exemplu, sunt calificati pentru meseriile lor, sunt responsabili si stabili, astfel ca pot reprezenta o adevarata mina de aur pentru constructorii care au nevoie de muncitori pentru a duce la bun sfarsit proiectele de constructii.

Angajatorii romani din domeniul agriculturii si bunurilor de larg consum (FMCG) sunt interesati de angajarea strainilor. Chiar daca multe industrii au fost nevoite sa-si inchida usile, in aceste sectoare este nevoie de forta de munca. La fel ca si in anii trecuti, angajatorii din agricultura vor sa angajeze muncitori in agricultura pentru a-si ingriji culturile ori pentru culegerea roadelor, seriozitatea si productivitatea crescuta recomandandu-i pe deplin pe muncitorii asiatici.

Industria FMCG a cunoscut o crestere semnificativa in prima parte a acestui an ca urmare a cresterii consumului. Cu toate ca apetitul oamenilor pentru cumparaturi s-a mai temperat deoarece multi au renuntat la ideea de a-si face provizii pentru perioade mai lungi de timp, se mentine efervescenta din comertul alimentar. Astfel, companiile care activeaza in sectorul bunurilor de larg consum au nevoie de cat mai multi angajati pentru a face fata cu brio tuturor solicitarilor.

Tabloul actual al pietei muncii arata in continuare faptul ca multi dintre angajati isi schimba joburile dornici de a lucra in alte domenii de activitate ori isi incearca norocul in afara tarii. Drept urmare, singura soluție viabila pentru companiile locale ramane angajarea strainilor, deoarece acestia ofera angajatorilor o stabilitate de cel putin 1-2 ani sau chiar mai mult, atat cat dureaza perioada contractuala, dar si o productivitate crescuta a muncii.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare din strainatate care a promovat si sustinut in permanenta solutia angajarii muncitorilor asiatici pentru piata muncii din Romania. Prin prisma experientei indelungate si a rezultatelor pozitive obtinute, va recomandam candidati din tari precum Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Pakistan, India, Bangladesh sau Turcia.