Luna decembrie este dedicata sarbatorilor traditionale de sfarsit de an in tarile europene si pe continentul american iar Sarbatoarea Craciunului ocupa un loc principal. Cu toate ca este o sarbatoare a lumii crestine, Craciunul a devenit in ultimele decenii prilej de sarbatoare sau de reunire si pentru popoarele asiatice unde religia crestina nu este majoritara.

In Pakistan, ziua de 25 decembrie este sarbatoare oficiala, insa este dedicata memoriei lui Jinnah, fondatorul statului Pakistan. Desi este o tara musulmana, in Pakistan exista si o comunitate crestina care numara peste 5 milioane de adepti. Pentru crestinii din Pakistan, ziua de Craciun inseamna procesiuni in principalele orase ale tarii cum ar fi orasul Lahore, cantari de colinde si participari la slujbele religioase din cadrul bisericilor crestine comunitare.

In Sri Lanka, tara cu o populatie majoritar budista, Craciunul este sarbatorit de toata lumea si este sarbatoare oficiala. Crestinii din Sri Lanka incep oficial sarbatorile dedicate Craciunului in data de 1 decembrie, cand focuri de artificii sunt lansate in fiecare noapte in apropierea zorilor. Strazile oraselor sunt decorate iar centrele comerciale amplaseaza in interior brazi uriasi frumos impodobiti si decorati.

Cu toate ca adeptii religiei crestine numara doar 0,3% din totalul populatiei tarii, in Bangladesh ziua de 25 decembrie este in mod surprinzator declarata sarbatoare publica. Craciunul este cunoscut sub denumirea de “Borodin” sau “Bara din” care inseamna “Ziua cea mare” in limba bengali. In comunitatile rurale, se obisnuieste ca dupa slujba de Craciun de la biserica locala, oamenii sa serveasca impreuna cina in curtea bisericii unde vor servi preparate traditionale si in mod special “pitha” (prajituri din orez) si “payesh” (budinca din orez).

Una dintre cele mai curioase forme de a sarbatori Craciunul o vom intalni in India, o tara de dimensiunile unui continent, unde populatia crestina numara 25 milioane de adepti. De Craciun, in India oamenii impodobesc arbori de mango sau bananieri si vor lua impreuna cina in ajunul Craciunului, preparatele servite fiind pe baza de carne de curcan sau de pui.

In Vietnam, ziua de 25 decembrie nu este o sarbatoare oficiala. Cu toate acestea, in marile orase precum Ho Chi Minh City exista catedrale catolice unde mica populatie crestina si nu numai participa la slujbele comunitare dedicate sarbatorii Craciunului si de asemenea admira decoratiunile si ornamentele luminoase instalate pe strazile unde sunt case ale crestinilor.

Nu in cele din urma in Turcia, tara unde populatia musulmana este in procent de peste 99%, sarbatoarea Craciunului nu are un impact desosebit, iar zilele de 25, 26 si 27 decembrie sunt zile de lucru obisnuite pentru majoritatea populatiei. Cu toate acestea, chiar de la inceputul lunii decembrie se pot observa ample decoratiuni in interiorul marilor centre comerciale sau pe anumite strazi din Istanbul evocand sarbatoarea Craciunului si Anul Nou.

Una dintre cele mai importante lectii de viata care se invata in Asia este comuniunea pasnica si respectul pentru persoanele de alta religie sau credinta. Muncitorii straini asiatici din tara noastra sunt apreciati de angajatorii romani inclusiv pentru atitudinea lor fata de oameni si fata de munca, respectul si disciplina fiind puncte forte ale muncitorilor asiatici.

Compania Working Market Agency este o agentie de recrutare si plasare de forta de munca din tarile non UE pentru piata muncii din tara noastra care va ofera gama completa de servicii de recrutare si plasare de muncitori straini asiatici pentru acoperirea nevoilor de personal din cadrul companiei dumneavoastra.