Criza fortei de munca continua sa fie o provocare pentru antreprenorii romani si in 2020. In urma unui studiu efectuat in perioada 1-15 decembrie 2019 s-a constatat ca printre temerile investitorilor se afla inflatia si deprecierea leului, insa pentru anul 2020 investitorii au ca principala temere forta de munca sau mai bine spus lipsa acesteia.

Compania de consultanta Frames a realizat cea de-a IX- a editie a “Barometrului privind starea economiei”, din cuprinsul caruia reiese faptul ca in 2020 in prim plan se va situa criza fortei de munca.

Concluziile Barometrul spun urmatoarele: “Criza fortei de munca s-a accentuat in 2019, iar importul de muncitori straini nu a reusit sa compenseze nici 10% din necesar. In 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se afla in stand by datorita acestor probleme de personal, pentru care statul, din pacate intarzie sa vina cu solutii.”

Conform aceluiasi studiu, reseie faptul ca economia nu se va dezvolta avand in vedere accentuarea dezechilibrelor macroeconomice. “In 2020, consumul, cu bune si cu rele, va continua sa fie motorul principal al economiei, insa cu o rata de crestere ceva mai moderata. Anul viitor va aduce multe semne de intrebare in sectoare precum agricultura, constructiile si mai ales in zona productiei industriale. In conditiile in care principalii parteneri comerciali ai Romaniei se confrunta la randul lor cu probleme economice, provocarile vor fi semnificative, cu impact direct in economie”, a sustinut dl. Adrian Negrescu, managerul Frames.

Dincolo de provocarile economice si investitiile cu potential din 2020, oamenii de afaceri au fost chestionati si cu privire la masurile pe care le considera necesare dezvoltarii unui cadru economic stabil. In topul preferintelor oamenilor de afaceri se afla predictibilitatea fiscala, digitalizarea administratiei publice, reducerea aparatului bugetar si un plan national de reconversie profesionala.

Intrucat anul 2020 va fi unul de tranzitie spre o noua guvernare, cel mai probabil masurile de reforma vor fi abordate in 2021.

Astfel, in ceea ce priveste criza fortei de munca, o solutie pe termen scurt ramane importul de forta de munca din tari asiatice precum India, Nepal, Vietnam, Pakistan, precum si din tari mai apropiate precum Turcia.

Agentia de recrutare si plasare de personal strain, Working Market Agency are o prezenta indelungata pe piata fortei de munca din Romania si plaseaza personal din toate domeniile de activitate, sustinand astfel antreprenorii romani.