Anul 2020 a adus multe noutati pe piata muncii dintre care cel mai important fenomen a fost dezvoltarea muncii online si respectiv a comenzilor de produse si de servicii efectuate prin intermediul internetului.

Sub imperiul noilor conditii impuse de adaptarea la situatia pandemica, s-au dezvoltat foarte mult serviciile de curierat si de livrare precum si afacerile din domeniul logisticii si al spatiilor de depozitare.

Recrutarea muncitorilor straini asiatici a continuat in acest an inclusiv pentru locurile de munca din domeniul serviciilor de curierat sau in cadrul spatiilor de depozitare de bunuri si marfuri, iar muncitorii straini asiatici s-au aratat deosebit de interesati de munca in strainatate in cadrul companiilor din tara noastra.

Dezvoltarea pietei de curierat si de livrare de bunuri si servicii inseamna o mai mare necesitate de soferi si personal in domeniul transporturilor. Conform unui raport publicat in acest an de Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere (IRU), sectorul de transporturi din Europa se va confrunta cu o criza majora in ceea ce priveste forta de munca.

Potrivit aceluiasi raport, Polonia si Romania vor fi doua dintre cele mai afectate state la nivelul transporturilor. In prezent, Polonia se confrunta cu o criza a personalului de 22%, iar pana la finalul anului va creste cu 15 puncte procentuale, in timp ce in Romania, procentul va creste de la 50% la 62%.

Principala cauza a lipsei de soferi din Romania o constituie faptul ca multi profesionisti din acest domeniu aleg sa emigreze in tarile din Europa de Vest, alegand munca in strainatate. In special pentru firmele de curierat, transport de persoane sau vanzari si distributie, soferii sunt o categorie tot mai greu de gasit pe piata muncii din Romania.

Solutia pentru toate firmele care se confrunta cu lipsa personalului in domeniul transportului o reprezinta muncitorii straini asiatici, soferi cu carnet categoria B din tari precum Vietnam, Sri Lanka sau Bangladesh. In acest sens, soferii asiatici sunt deosebit de potriviti pentru ocuparea locurilor de munca pentru soferi din tara noastra.

Soferii din Asia sunt obisnuiti cu aglomeratia, sunt mult mai atenti in trafic si sunt mai “creativi” in traficul urban cotidian. Obisnuiti cu marile orase ale Asiei, unde fluxul de trafic este intotdeauna rapid, iar soferii de tuk-tuk se indreapta spre destinatiile lor intr-un ritm alert, soferii asiatici sunt extraordinar de indemanatici si se descurca foarte bine in trafic.

Este important de stiut faptul ca permisul international de sofer categoria B (de care dispun muncitorii asiatici din tarile mentionate) se poate preschimba legal in Romania in decursul procesului de angajare. De asemenea, soferii asiatici cunosc limba engleza si invata foarte usor si limba romana, astfel incat acestia pot lucra inclusiv in zonele unde relationeaza cu clientii.

Criza de personal risca sa devina o frana pentru relansarea economica, fenomenul lipsei de forta de munca afectand numeroase companii romanesti care si-ar dori sa-si extinda activitatea. Pe fondul unui deficit accentuat de personal si a scaderii permanente a ariei de selectie, compania Working Market Agency va ofera solutia recrutarii si plasarii muncitorilor straini din Asia pentru aproape orice domeniu de activitate de pe piata muncii din Romania.