Unul din efectele majore ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) este acela ca, momentan, se afla in vigoare o serie de restrictii impuse de autoritatile din majoritatea statelor lumii care afecteaza, direct sau indirect, mobilitatea persoanelor si implicit deplasarea fortei de munca.  Cu toate acestea, criza sanitara mondiala si restrictiile aferente nu au stopat aducerea muncitorilor straini in Romania.

In timp ce sectorul HoReCa amana pentru circa trei luni aducerea de muncitori din strainatate, retailul, constructiile, agricultura şi industria grea angajeaza in continuare. Chiar si in cazul hotelurilor si restaurantelor nu se pune problema anularii contractelor pentru locurile de munca pentru straini ci doar se amana, pentru cateva luni, aducerea angajatilor asiatici pentru aceste domenii serios afectate de restrictiile impuse de Guvern in contextul pandemiei.

Multe companii care apeleaza la recrutarea strainilor semneaza in continuare contracte pentru angajati din Asia, cu aducerea lor incepand cu luna iulie. Sunt insa sectoare de activitate care aduc chiar si in acest moment angajati din strainatate si care nu iau in calcul nicio amanare: lanturile de magazine, constructiile, agricultura si industria grea – fabrici, santiere navale.

In acest moment, oferta de locuri de munca pentru straini din tarile asiatice precum Turcia, Nepal, India, Sri Lanka, Pakistan, Vietnam, Bangladesh este foarte variata si se adreseaza  muncitorilor necalificati dar si celor calificati, cum ar fi de exemplu muncitori in constructii ori in industria grea, lucratori la drumuri, sudori, lacatusi, mecanici auto, muncitori in agricultura sau personal FMCG. Pe deplin pregatiti pentru munca in strainatate, muncitorii straini asiatici beneficiaza de o fisa medicala actualizata la zi si sunt testati impotriva diverselor boli, inclusiv coronavirus. In plus, acestia detin certificat de cazier judiciar care demonstreaza faptul ca nu au avut niciodata probleme cu legea.

Firmele de recrutare din strainatate confirma faptul ca recrutarea si plasarea muncitorilor straini in Romania vor continua si in aceasta perioada, iar muncitorii din tarile asiatice vor alege in continuare sa lucreze in tara noastra. Acestia sunt oricum mai bine platiti in Romania decat in tarile de origine, salariul minim pentru muncitori straini situandu-se, in tara noastra, peste nivelul salariului minim din tarile de origine. In plus, factorul de atractie pentru muncitorii straini nu tine strict de remuneratie, ci si de o calitate a vietii mai buna in Romania, per ansamblu.In consecinta, Romania continua sa angajeze muncitori straini din tarile asiatice. Acestia au demonstrat seriozitate si responsabilitate la locul de munca, fiind eficienti si productivi, calitati pe care orice angajator le asteapta de la angajatii sai, cu atat mai mult in contextul masurilor economice si sociale actuale adoptate de Guvern ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Daca va aflati in cautare de forta de munca din Asia, va recomandam muncitorii vietnamezi, muncitorii indieni, muncitorii nepalezi, muncitorii srilankezi, muncitorii din Bangladesh sau pe cei din Turcia. Compania Working Market Agency va sta la dispozitie cu cele mai bune solutii de recrutare si plasare de personal strain din spatiul non UE care sa intalneasca pe deplin nevoile de resurse umane din cadrul companiei Dumneavoastra.