In contextul pandemiei actuale de coronavirus, din ce in ce mai multe state au decis sa inchida granitele, sa instituie stari de carantina sau de izolare la domiciliu pentru populatie si foarte multe zboruri au fost anulate. Cu toate ca masurile restrictive sunt temporare, ramane de vazut totusi cum va evolua situatia pandemiei in urmatoarele saptamani si luni.

In ceea ce priveste masurile luate de autoritatile romane cu efecte asupra muncitorilor straini din Romania, conform Ordonantei Militare nr. 2 din 21.03.2020 emisa de Ministerul Afacerilor Interne, este in continuare permisa intrarea pe teritoriul Romaniei a strainilor care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent.

Prin completarile aduse de Ordonanta Militara nr. 3 din 24.03.2020, incepand din data de 25 martie 2020, toate persoanele care intra pe teritoriul Romaniei trebuie sa procedeze la izolarea la domiciliu sau sa intre in carantina. Evident, masura carantinei se aplica doar in cazul celor ce vin din “zonele rosii” ale pandemiei date publicitatii si actualizate de Institutul de Sanatate Publica din Romania si care cuprind, in acest moment, mai multe tari din Europa si Iranul.

Potrivit site-ului www.worldometers.info, in timp ce tarile Europei resimt din plin socul epidemic, tarile Asiei de Sud si Sud-Est precum Nepal, India, Pakistan, Bangladesh, Vietnam inregistreaza, la acest moment, nu mai mult de cateva sute de cazuri de imbolnaviri fiecare si extrem de putine decese. Nepalul este una dintre tarile cel mai putin afectate la nivel mondial cu doar trei cazuri confirmate oficial si niciun deces. Din aceste tari asiatice provin foarte multi dintre muncitorii straini din Romania, respectiv muncitori in constructii, muncitori in agricultura, muncitori in sectorul HoReCa sau muncitori in sectorul de productie.

Astfel, referitor la munca in strainatate, muncitorii straini nepalezi, indieni, srilankezi, vietnamezi sau cei originari din Bangladesh, aflati in posesia vizei de munca, pot ajunge in continuare in mod legal pe teritoriul Romaniei pe perioada starii de urgenta decretata de Presedintele Romaniei prin Decretul nr. 195/2020. Deoarece tarile lor de origine nu se afla niciuna in “zona rosie” a pandemiei, muncitorii din aceste tari, dupa ce ajung in Romania, vor sta in izolare la domiciliu o perioada de 14 zile si vor putea apoi sa mearga la locurile de munca.

Angajatorii romani continua sa aiba incredere in locurile de munca pentru straini. Cei mai multi angajatori au declarat ca intentioneaza sa isi pastreze angajatii straini, cel putin la acest moment. O mare parte dintre firmele de constructii continua activitatea, iar muncitorii pe santier sunt in continuare la lucru. Desi momentan este o perioada dificila, cel mai afectat fiind  sectorul HoReCa, totusi cei mai multi angajatori romani au o viziune post-criza, iar unii antreprenori au in vedere sa realizeze noi angajari de straini pentru afacerile lor.

Toate crizele vin, se manifesta si trec, dar important este sa fim pregatiti si pentru perioada imediat urmatoare pandemiei cand economia va reporni. Seriozitatea, disciplina si harnicia dovedite ale muncitorilor straini asiatici vor face cu siguranta diferenta pe piata muncii din Romania, in etapa de post-criza.

Compania Working Market Agency este agentia de recrutare din strainatate care va ofera servicii de recrutare si plasare de personal strain non UE in Romania, la standarde inalte de calitate. Dedicati nevoilor clientului, dezvoltam solutii de recrutare a muncitorilor din strainatate si folosim toata expertiza noastra in domeniu pentru a furniza companiei Dumneavoastra cei mai buni angajati.