Cele mai recente sondaje releva faptul ca domeniile cele mai afectate de criza de pe piata fortei de munca sunt, in acest moment, industria prelucratoare, industria alimentara si, in special, constructiile. Astfel, companiile care au nevoie de suplimentarea personalului, iau in mod serios in considerare angajarea strainilor.

In mod concret, 6 din 10 oameni de afaceri din tara noastra sunt dispusi sa apeleze la recrutarea strainilor pentru ocuparea locurilor de munca disponibile in domeniul lor de activitate. Unul dintre motivele pentru care multi angajatori se orienteaza catre angajarea strainilor este reprezentat de faptul că romanii care au venit din strainatate in contextul pandemiei nu reprezinta profilul ideal cautat de antreprenorii romani.

O dovada in acest sens o reprezinta numarul mare de cereri depuse la Inspectoratul General pentru Imigrari, chiar si in situatia actuala de pandemie, care confirma necesitatile si dorinta angajatorilor de recrutare si plasare a muncitorilor din strainatate.

Sectorul constructiilor este in plina expansiune si, cu toate ca mai bine de 300.000 de angajati lucreaza in prezent in acest domeniu, ar fi nevoie de dublul acestei cifre pentru a acoperi deficitul urias de muncitori in constructii sau muncitori pe santier.

Dupa o usoara incetinire in perioada starii de urgenta, antreprenorii romani au inceput deja sa demareze noi proiecte importante in domeniul constructiilor. In orase precum București, Brașov și Botoșani, muncitorii vietnamezii construiesc deja cladiri rezidențiale, declarandu-se foarte multumiti de conditiile de lucru oferite de angajatorii romani.

Astfel, muncitorii vietnamezi in constructii dar si cei din tari precum India, Nepal, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka sau Turcia sunt atrasi de salariile din Romania, care reprezinta dublul sau triplul salariilor din tarile lor de origine. Contractele de munca au o durata de doi ani, cu posibilitate de prelungire.

Group of professional construction workers in new house. Renovation.

In plus, muncitorii asiatici din constructii beneficiaza de obicei de cazare gratuita si trei mese pe zi, avand si asigurare de sanatate. Toate aceste conditii sunt foarte multumitoare pentru muncitorii asiatici care vor da in schimb randamentul asteptat fiind foarte productivi si eficienti in realizarea lucrarilor.

In ceea ce priveste recrutarea muncitorilor straini pentru ocuparea locurilor de munca din constructii dar si din alte domenii, este important de retinut faptul ca angajarea strainilor implica proceduri ample care necesita o buna cunoastere a prevederilor legale din diferite tari. Formalitatile de angajare dureaza, de obicei, o perioada cuprinsa intre 3 si 4 luni.

Este motivul pentru care este indicat ca angajatorii sa solicite serviciile specializate ale unei firme de recrutare din strainatate, iar compania Working Market Agency este agentia de recrutare forta de munca din spatiul non UE care va ofera servicii profesionale de inalta calitate, adaptate nevoilor dumneavoastra specifice.

Cu o prezenta neintrerupta pe piata recrutarii de forta de munca din spatiul non UE, misiunea companiei Working Market Agency ramane aceea de a sprijini angajatorii romani sa isi atinga potentialul maxim prin identificarea, recrutarea si plasarea muncitorilor straini asiatici in domeniile de activitate specificate de angajatorii din tara noastra.