Anul 2021 aduce noi solicitari de locuri de munca din partea strainilor in domenii foarte variate, iar ofertele de locuri de munca ale angajatorilor romani pentru muncitorii straini sunt in continuare in numar foarte mare.

Domeniile de activitate care pot sa fie alese in acest an sunt diverse si se gasesc in majoritatea industriilor (HoReCa, constructii civile si industriale, constructii de autostrazi, transporturi de marfa, vanzari, livrari, servicii de curatenie sau de asistenta si ingrijire si altele asemenea), acestea fiind si domeniile cele mai cautate pentru eliberarea avizelor de munca pe teritoriul Romaniei.

Desi anul trecut 2020 a fost grav afectat din punct de vedere economic si multe firme si-au redus sau si-au inchis activitatea sau au suspendat-o pe o perioada determinata, acest lucru nu inseamna ca cererea pentru locuri de munca pe teritoriul tarii noastre va scadea. Vor fi in continuare cereri deoarece piata locurilor de munca din Romania este una foarte atractiva pentru muncitorii straini.

Ofertele de locuri de munca pentru straini sunt din ce in ce mai numeroase si variate, iar patronii romani aleg sa angajeze straini, cum ar fi muncitorii in constructii si muncitori pe santier din Vietnam, Bangladesh sau Turcia ori muncitori straini din Nepal, India, Sri Lanka sau Pakistan in sectorul HoReCa, FMCG, sectorul de productie, precum si muncitori in agricultura, personal pentru curatenie, muncitori pentru industria auto si multe alte domenii.

Proprietarii romani de afaceri au afirmat in repetate randuri ca angajarea strainilor este o solutie care a dat rezultate, totodata acestia apreciind faptul ca muncitorii straini asiatici vin si muncesc foarte mult, fiind seriosi, respectuosi si de incredere.

Muncitorii straini asiatici vin sa lucreze in Romania cu contracte cu o durata de minim doi ani si raman sa munceasca, astfel incat rata de retentie a personalului asiatic este foarte buna. In al doilea rand, costurile lunare cu angajatul strain sunt cunoscute de la bun inceput de catre angajator, acestea ramanand relativ constante. Salariul minim pentru muncitorii straini este in prezent acelasi cu salariul minim pentru cetatenii romani.

In cazul angajarii muncitorilor romani, acestia au contracte pe durata nedeterminata si pot decide oricand sa plece, intrucat nimeni nu le poate interzice acest lucru. Inlocuirea frecventa a personalului presupune insa costuri substantiale pentru angajator. Mai mult decat atat, muncitorii romani, mai ales cei tineri, solicita frecvent cresteri salariale, care nu intotdeauna ar tine cont de realitatea dictata de piata sau de posibilitatile concrete ale companiei angajatoare.

In consecinta, foarte multi antreprenorii romani apeleaza cu succes la recrutarea si angajarea strainilor din Asia pentru ocuparea locurilor de munca, unul dintre motivele acestei decizii fiind costurile angajatorului roman cu forta de munca din strainatate care, per ansamblu, sunt mai mici si in plus angajatorul are garantia stabilitatii personalului angajat.

Working Market Agency este agentia de recrutare de forta de munca din strainatate care va ofera servicii atent personalizate de recrutare si plasare a personalului strain asiatic cu diferite grade de calificare, pornind de la personal necalificat catre semicalificat, calificat si profesionist.

Va recomandam angajarea personalului strain din Asia pentru mentinerea si dezvoltarea afacerii dumneavoastra in conditii optime.