Firmele de consultanta specializate pe dezvoltarea afacerilor au publicat marti, un studiu prin care evoca faptul ca antreprenorii din Romania sufera pierderi mari de bani din cauza lipsei fortei de munca.

Pierderile financiare se ridica la 7.1 miliarde de euro si se resimt in economia romaneasca, dupa spusele a peste 52% dintre oamenii de afaceri romani ce au luat parte la acest sondaj realizat de catre PwC European Private Business Survey. Cea mai mare problema o reprezinta lipsa personalului calificat, dar si lipsa candidatilor in momentul recrutarii.

 

Peste 36% dintre oamenii de afaceri indica faptul ca pierd intre 5% si 10% din cifra de afaceri din pricina deficitului de talente. Insa, antreprenorii romani iau masuri pentru a atrage specialisti si a dezvolta abilitatile digitale ale angajatilor, prin formarea interna si externa, recrutarea de specialisti in domeniu, respectiv absolventi de Universitati de profil, precum si calificarea fortei de munca prin colaborarea cu start-up-uri externe din domeniile in care isi desfasoara activitatea.

„Imbatranirea populatiei, programa educationala inadecvata, lipsa practicii in domeniu, precum si migratia masiva a lucratorilor romani sunt principala cauza care a condus la actuala situatie de pe piata muncii”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partener, PwC Romania.

Pierderile sunt si mai mari la nivelul Europei Centrale si de Est, pierderile economice ajungand pana la 358 de miliarde de euro, valoare mai mare decat PIB-urile adunate ale Croatiei, Ungariei si Slovaciei.

Sondajul realizat de PwC a avut loc in perioada februarie-aprilie 2019, pe un esantion de 2.993 de persoane cu functii de decizie din companii cu o cifra de afacere de cel putin 10 milioane de euro din peste 53 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.