In vara anului 2019, mediul de afaceri de pe litoralul romanesc se confrunta cu cel mai mare deficit de forta de munca din toate timpurile. Numarul locurilor de munca neocupate a ajuns la inimaginabilul numar de 20 de mii. Aceste locuri de munca vacante, cu profile de ospatari, cameriste, bucatari, receptioneri si toate categoriile de angajati, nu doar ca au periclitat nenumarate afaceri locale, ci au si pus antreprenorii acestora in postura de a substitui efectiv pe diverse pozitii oamenii lipsa pentru a putea oferi in continuare servicii de calitate.

Avand in vedere dezvoltarea accentuata a ofertelor de pe litoralul romanesc si a conditiilor ce se apropie cu pasi repezi de standarde europene, oferite de catre business-urile din domeniu pentru turisti, numarul vizitatorilor creste de la an la an, insa cu regret putem spune ca este direct proportional cu scaderea numarului romanilor pentru care mirajul de a lucra pe litoral nu mai exista.

Patronii si angajatii de pe litoral au devenit din ce in ce mai vocali pentru a ne face sa intelegem cum afecteaza criza de personal turismul de la Marea Neagra. Printre acestia se regasesc afaceristi care, din disperare, apeleaza la firme de recrutare de personal din Asia. Astfel, se face ca in anul 2019, ospatarii din Sri Lanka, bucatarii din Vietnam si cameristele din Nepal sunt un element deja integrat si firesc in peisajul litoralului autohton. De asemenea aceasta „disperare” initiala a afaceristilor s-a dovedit a fi extrem de profitabila, nu numai datorita completarii personalului, dar si din prisma faptului ca muncitorii din Asia sunt mult mai constiinciosi si mai stabili.

Datorita acestui fapt, afacerile care inca functioneaza pe litoralul romanesc, nu pot atinge un nivel de performanta ridicat pe niciun plan din cauza ca „patronii muncesc unde muncitorii ar trebui sa existe”. Datorita acestui lucru, majoritatea au profituri lunare sub nivelul pe care ar trebui sa il atinga daca ar avea personal desemnat si toate posturile prezente in organigrama ocupate.